Avertismentul medicului Jurma: „Urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România”
Octavian Jurma, cercetător, medic specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, a lansat un avertisment cu privire la prognoza incidenței pentru fiecare județ, în următoarele două săptămâni.
„Mai jos aveți istoricul incidenței oficiale din România în ultimele 14 zile (2 săptămâni). În dreapta aveți prognoza simplă a incidenței pentru fiecare județ în următoarele 2 săptămâni.
În urmă cu doar 14 zile aproape toate județele erau în scenariul verde. Acum toate sunt în scenariul galben și în următoarele 7 zile majoritatea vor trece în scenariul roșu. În următoarele 14 zile aproape toate vor depăși 6 la mie.
De mâine vom deapsi 10.000 de cazuri noi pe zi și o vom ține așa până duminică cu un maxim posibil și la peste 12.000 . În această săptămână vom depăși toate recordurile negative ale valurilor 2 și 3.
Ce urmează? Ce vom face?
Simplu, urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România. Dacă italienii repetă acum siguranță din valul 1 în România, noi urmează să repetăm dezastrul din valul 1 în Italia”, a transmis medicul Octavian Jurma pe contul său de Facebook.
Cercetătorul consideră că s-a ajuns în această situație din cauza „propagandei negaționiste”, adică a persoanelor care nu cred în vaccinare.
„România va demonstra lumii ce înseamnă nu doar să ai lideri negaționiști, ci și o majoritate intoxicată de propagandă negaționistă.
Pentru mine este evident că am devenit o majoritate negaționistă care se reflectă atât în guvernare cât și în parlament. Seduși de propaganda negaționistă și antivaccinistă, românii au ajuns la un consens: cei vulnerabili vor plăti cu viața pentru confortul celor care se cred invulnerabili.
Pentru negaționiști la fel ca pentru guvernanți, este imposibil de înțeles că într-o pandemie, la fel ca într-un război, cine nu este parte din soluție e parte din problemă.
Negaționiștii sunt parte din problemă însă treptat, pe măsură ce își impun punctul de vedere în spațiu public și politică, agresivitatea lor crește și se vor îndrepta împotriva celor care sunt parte din soluție, a oamenilor responsabili, care vor fi supuși unor restricții inutile și discriminatorii.
Pentru negaționiști este discriminare că cineva care face ceva mai mult decât ei să primească mai mult decât ei. Dacă ei nu pot să circule, nimeni nu poate să circule. Este ca și cum minoritatea orbilor ar decide că nimeni nu mai are voie să conducă pentru că ei nu pot să vadă.
Pentru oamenii responsabili până și asta ar fi acceptabil. În efortul lor disperat de a salva vieți, oamenii responsabili ar accepta să fie solidari cu cei care nu vor să se vaccineze și să accepte măsuri non-farmaceutice dure de restricție a circulației virusului, așa cum sunt aplicate în toate țările care au reușit să țină pandemia sub control.
Dar negationistii nici asta nu vor, ei vor să se comporte că și cum pandemia nu există pentru că, în logică negaționistă practicată de la vârful țării până la talpa țării, dacă negi pandemia, pandemia dispare.
Prin urmare ei vor relaxare indiferent de situația din spitale.
Dacă însă întrebi un negationist de unde știe că bola nu există sau nu e gravă, va deveni agresiv și îți va cere ție să îi demonstrezi contrariul. Când îi demonstrezi contrariul va deveni și mai agresiv pentru că i-ai expus incompetența.
Negaționiștii nu vor să mai audă nici de restricții ca soluție, dar nici de avantaje pentru cei care sunt parte din soluție. Ei vor să ne scufundăm solidari în abisul COVID-19. Iar un guvern negaționist le dă dreptate și prin urmare ne vom scufunda solidari indiferent dacă ne-am vaccinat sau nu, indiferent dacă ne-am declarat sau nu boala, indiferent dacă ne testăm sau nu”, a mai scris acesta.
Medicul a mai transmis că va urma o perioadă foarte grea pentru România, dar și că este posibil ca în luna decembrie, incidența să coboare din nou sub 1 la mie.
„România devine încet și sigur raiul repetenților și incompetenților, care trebuie doar să nege valoarea educației, a științei și în cele din urmă a rațiunii.
Urmează zile foarte grele. La nivel individual tot ce putem face este să ne protejăm în primul rând cu ajutorul măștilor FFP2 și apoi intrând într-un scenariu roșu personal sau de familie până când incidența va coborî din nou sub 1 la mie (decembrie?)”, a mai explicat cercetătorul Octavian Jurma pe rețelele sociale.