Valea Jiului a fost blocată de șuvoaie. Sute de oameni au fost evacuați
Inundațiile nu se opresc. După ce Prutul a provocat distrugeri uriașe în Ucraina și a venit umflat și la noi în ţară, apele s-au revărsat şi pe Valea Jiului.
Defileul a fost blocat de şuvoaie, care au rupt o bucată din drumul național 66A, în apropiere de Câmpul lui Neag. Sute de oameni au fost evacuați și mai multe elicoptere au survolat perimetrul, în căutarea celor surprinși de viituri. Pe Valea Jiului, în 24 de ore au căzut 175 de litri de apă pe metru pătrat, un record istoric asociat acum cu mari pagube.
Aşa arată Valea Jiului după dezastrul de vineri dimineaţă. Drumuri naţionale lovite parcă de un tsunami, localităţi înconjurate de ape şi oameni surprinşi de viiturile puternice.
Un bătrân a fost scos pe targă de pompieri, în apă de peste un metru. În situația lui au fost zeci de vârstnici care s-au trezit cu apele năvălind peste ei.
Pe lumină, echipele de salvatori au căutat în elicopter persoane surprinse de viitură.
Toată Valea Jiului era sub ape, de la oraşul Aninoasa până la Câmpul lui Neag,
Municipiul Lupeni a fost izolat câteva ore, după ce Jiul a inundat şi singurul drum care face legătura cu restul Văii Jiului.
În cea mai vestică localitate a Văii Jiului, spre Cheile Buții, acolo unde turiştii începuseră deja să vină pentru acest weekend, situaţia a fost şi mai grea.
O viitură puternică a lovit şi localitatea Dobra, din Munţii Sebeșului. Forţa apei a fost atât de mare încât a rupt asfaltul.
Iar în nordul ţării, la graniţa cu Ucraina, pericolul nu a trecut. Cotele râului Prut au crescut joi noapte de la o oră la alta şi apele au trecut peste digul de apărare. Pompierii au făcut noi evacuări şi au creat un dig de apărare artificial între Rădăuţi Prut şi Rediu.
Imaginile dramatice au fost surprinse şi în Ucraina, unde Prutul s-a revărsat.
La noi în ţară, meteorologii au prelungit codul roşu pe porţiunea dintre Rădăuţi Prut şi barajul de la Stânca-Costești, până sâmbătă noapte.