Valabilitate certificat verde. Pentru călătoriile internaționale este nevoie de doza booster
Valabilitate certificat verde. Valabilitatea certificatului verde a expirat marți, 1 februarie, pentru persoanele care au făcut două doze de vaccin anticovid, dar au amânat-o pe cea de-a treia, așa numita doză de booster.
Din acest punct de vedere, România s-a raliat reglementărilor europene, care impuneau un termen de nouă luni de valabilitate pentru certificatul verde - certificatul de vaccinare.
Mai exact, Comisia Europeană a decis pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim 9 luni dacă persoana nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-Covid. Cu alte cuvinte, după nouă luni de la ultima doză, persoana în cauză nu va mai avea certificat verde valid.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Valabilitate certificat verde. Decizia a intrat în vigoare de azi, 1 februarie 2022.
Deocamdată, se aplică însă numai pentru călătoriile internaționale, ceea ce înseamnă că pe plan intern, la acest moment, cele două doze sunt suficiente pentru menținerea valabilității certificatului verde. Coaliția de guvernare va discuta și aplicarea internă acestor prevederi, adică valabilitatea certificatului verde să fie extinsă la trei doze pentru locații precum centrele comerciale ori sălile de fitness, respectiv toate zonele unde este necesară prezentarea acestuia.
Câți români s-au vaccinat cu a treia doză împotriva Covid-19
A trei adoză de vaccin anticovid a fost administrată, potrivit datelor autorităților sanitare raportate până la 31 ianuarie 2022, unui număr de 2.388.599 persoane. Dintre acestea, 2.177.553 au facut boosterul cu vaccinul Pfizer, 184.364 cu Moderna și 13 cu AstraZeneca. În tabelul oficial figurează și 26.669 persoane care au făcut booster cu Johnson&Johnson, cu toate că Vlariu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, anunțase că dozele de rapel în cazul vaccinului unidoză de la Johnson se vor face cu Pfizer și Moderna. În acest condiții se consideră doza booster un al doilea vaccin după cel cu serul Johnson&Johnson.
Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021, vaccinul AstraZeneca din data de 15 februarie 2021.
Vaccinul Johnson&Johnson se administrează din data de 4 mai 2021 și este în doză unică.
Doza de rapel se administrează din data de 28 septembrie 2021.
Vaccinul Pfizer Pediatric se administrează din data de 26 ianuarie 2022.