Comisia Europeană a decis ca certificatul verde să fie valabil 9 luni după a doua doză. Când intră în vigoare măsura
Comisia Europeană a adoptat marţi norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE.
CE invocă argumentele Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată în termen de cel mult şase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare şi precizează că certificatul va fi valabil pentru o perioadă de graţie de încă trei luni după cele şase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naţionale de vaccinare şi accesul cetăţenilor la dozele de rapel, notează News.ro.
Măsura intră în vigoare la 1 februarie 2022, conform Reuters.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
O perioadă clară şi uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate, astfel cum a solicitat Consiliul European în cadrul ultimei sale reuniuni din 16 decembrie 2021. Noile norme vor garanta că restricţiile se bazează pe cele mai bune dovezi ştiinţifice disponibile, precum şi pe criterii obiective. Coordonarea continuă, un element esenţial pentru funcţionarea pieţei unice, va oferi claritate cetăţenilor UE în exercitarea dreptului la liberă circulaţie.
”Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes a Uniunii. Certificatul continuă să faciliteze călătoriile în condiţii de siguranţă la nivelul Uniunii Europene în această perioadă de pandemie. Până în prezent, în UE au fost emise 807 milioane de certificate. Certificatul digital al UE privind COVID a stabilit un standard la nivel mondial: până în prezent, 60 de ţări şi teritorii de pe cinci continente s-au alăturat sistemului, conform unui comunicat al Comisiei.
Noile norme privind călătoriile în interiorul UE armonizează diferitele norme existente la nivelul statelor membre. Această perioadă de valabilitate ţine seama de orientările Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată în termen de cel mult şase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va fi valabil pentru o perioadă de graţie de încă trei luni după cele şase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naţionale de vaccinare şi accesul cetăţenilor la dozele de rapel.
Noile norme privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor. Atunci când introduc norme diferite de utilizare a certificatelor la nivel naţional, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi norme pentru a oferi siguranţă călătorilor şi pentru a reduce perturbările.
În plus, Comisia a adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferenţa între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.
Dozele de rapel se înregistrează după cum urmează:
-3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze.
-2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane vindecate.
-Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „O perioadă de valabilitate armonizată pentru certificatul digital al UE privind COVID este o necesitate pentru libera circulaţie în condiţii de siguranţă şi pentru coordonarea la nivelul UE. Forţa şi succesul acestui instrument de nepreţuit pentru cetăţeni şi întreprinderi rezidă în utilizarea sa coerentă la nivelul întregii Uniuni. Acum trebuie să ne asigurăm că toate campaniile de administrare a dozelor de rapel se desfăşoară cât mai rapid posibil, că un număr cât mai mare de cetăţeni sunt protejaţi de o doză suplimentară şi că certificatele noastre rămân un instrument esenţial pentru călătorii şi pentru protecţia sănătăţii publice.”
-„Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes. Ar trebui să continuăm pe această cale şi să ne adaptăm la circumstanţele în schimbare şi la noile cunoştinţe. Măsurile unilaterale din statele membre ne-ar readuce în situaţia de fragmentare şi de incertitudini pe care am experimentat-o primăvara trecută. Perioada de acceptare de nouă luni pentru certificatele de vaccinare le va oferi cetăţenilor şi întreprinderilor siguranţa de care au nevoie atunci când îşi planifică călătoriile cu încredere. Acum este la latitudinea statelor membre să se asigure că dozele de rapel vor fi administrate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi pentru a garanta siguranţa călătoriilor”, a adăugat Didier Reynders, comisarul pentru justiţie.
Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a afirmat: „Certificatul digital al UE privind COVID a devenit un standard la nivel mondial. Prin faptul că reflectă cele mai recente informaţii ştiinţifice privind dozele de rapel, certificatul rămâne un instrument esenţial pentru combaterea diferitelor valuri ale pandemiei. Împreună cu producţia şi furnizarea pe scară largă de vaccinuri, certificatul va ajuta statele membre să accelereze administrarea dozelor de rapel – o necesitate pentru protecţia sănătăţii publice, menţinând, în acelaşi timp, libera circulaţie a cetăţenilor noştri.”