Vaccinurile uitate de autorități care ar putea salva viața a mii de români. Ce boli pot fi evitate prin imunizare
Adulţii din România sunt neprotejaţi în faţa unor boli care pot fi evitate. Sistemul de sănătate ajunge astfel să piardă sume uriaşe, pentru că mii de oameni se îmbolnăvesc grav de tetanos, pneumonii transmisibile, meningită şi tuse convulsivă.
Tragic este că unii şi mor răpuşi de aceste boli. Cu aceste argumente medicii specialişti de infecţioase cer Ministerului Sănătăţii să ofere gratuit, măcar pacienţilor cronici, vaccinuri esenţiale.
În prezent, sistemul nostru de sănătate oferă, pentru adulţi, doar câteva tipuri de vaccinuri gratuite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel împotriva gripei, pentru bolnavii cronici şi personalul medical. Cel care previne rujeola, rubeola şi oreionul, când focare pornite de la copii se extind în familii. Împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, numai pentru gravide.
Cosmina Berbecel, medic de familie: „Fiecare adult, fie că este gravidă, vârstnici sau cu boli cronice, trebuie şi este indicat să îl facă la fiecare 10 ani. Cazuri de tetanos şi de tuse convulsivă avem. Tetanos este o boală cu prognostic prost, cu fatalitate mare. Inclusiv la gravidă cu rată de avort. Pentru difterie trebuie să specificăm că la noi în ţară nu există tratament.”
Asta pentru că serul antidifteric, produs în trecut de Institutul Cantacuzino, ar trebui importat de urgenţă, în cazul unor focare. La tetanos, o poţi păţi pe cont propriu, de la o sârmă cu care te zgârii sau un obiect de afară, cu care te tai. Ar fi, evident, mult mai uşor să prevenim, imunizând populaţia matură, care poartă aşa zisele "goluri imunitare". Adică n-au prins, în copilărie sau în adolescenţă, vaccinarea gratuită. Comisia şi Societatea Romană de Epidemiologie au trimis anul trecut Ministerului Sănătăţii recomandări pentru vaccinarea adulților- măcar cei cronici.
Doina Azoicăi, președintele Societății de Epidemiologie: „Au sărit acei adepţi ai nevaccinării, care cu agresivitate au respins ideea să existe un cadru legislativ pentru recomandarea vaccinării inclusiv la aceste categorii de pacienţi”.
Iată ce oferă gratuit adulţilor alte sisteme, cum e cel german.
Vaccin împotriva tulpinilor care duc la cancer de col uterin, la femeile active sexual. Vaccin împotriva zona zoster. Altul, care previne pneumonia infecţioasă, difteria, tetanosul şi tusea convulsivă. În România ar fi foarte util şi cel care previne hepatita B, din cauza frecvenţei mari a bolii în zona noastră.
Prioritatea sunt pacienţii bolnavi de inimă, cei dializaţi, diabetici sau recuperaţi după cancer.
Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog: „Vaccinarea nu înseamnă că nu vei face boala respectivă, dar ai riscuri minimale de a face formele severe şi e foarte important să eviţi acest lucru, nu pentru societate în sine, ci pentru tine ca om, pentru familia ta.”
O schemă de vaccinare completă, de la naştere până peste 65 de ani, costă în jur de 4000 de euro. Şi ar acoperi 17 boli transmisibile. Atât poate costa o singură zi la terapie intensivă, pentru tratamentul celor care fac boli ce pot fi evitate.