Vaccinul încă nu a ajuns la persoanele vulnerabile din zonele rurale

21-01-2021 18:43


Guvernul schimbă strategia de vaccinare anti-Covid 19. De acum încolo, în etapa a II-a vor avea prioritate vârstnicii și cei cu boli cronice. Angajaților din domenii esențiale le vor fi alocate doar un sfert din locurile disponbile.

În Bucureşti şi Ilfov au fost introduse joi dimineaţă pe platforma câteva mii de locuri disponibile începând cu 1 martie. Până seara, aproape toate s-au ocupat.

În câteva zile se va schimba strategia de vaccinare pentru etapa a II-a. Platforma va aloca 75% din locurile disponibile pentru vârstnici şi bolnavi cronic şi 25% pentru angajaţii din domenii esenţiale.

În plus, au fost adăugate noi categorii profesionale care au acces la etapa a doua.

Au fost trecuţi casierii şi lucrătorii din magazinele de retail alimentar, personalul navigant şi cei de pe platforme maritime.

Vor fi însă vaccinaţi şi angajaţii statului din administraţia locală, cum ar fi primării sau consilii judeţene, nu doar cei esenţiali. În plus, agricultorii, cei de la asistenţa socială, unii sportivi, diplomaţii, sau angajaţii de la pompe funebre.

Iar la ministere, agenţii, companii de stat, BNR, avocatul Poporului sau Curtea Constituţională, şefii trebuie să facă lista cu angajaţii cheie. Şi doar aceştia ar urma să primească vaccin în etapa a II-a.

În tot acest timp, în majoritatea zonelor rurale însă, vaccinul n-a ajuns până acum la cei vulnerabili.

Comuna Bivolari se află la 50 de kilometri de Iaşi. Locuitorii nu au niciun centru de vaccinare în apropiere. Primăria a găsit două spaţii, dar încă n-a primit aprobări.

Bărbat: „Avem spital aici, ar putea să facă aici. Cum s-a făcut pentru votare, să facă şi pentru vaccine”.

Bărbat: „M-aş vaccina, dar aştept să vină vaccinarea aici.”
Reporter: „Aveţi posibilitate să mergeţi la Iaşi?”
Bărbat: „Posibilitate? Eu nu. De unde?”

Reporter: „Au şanse pacienţii să ajungă la vaccinare în oraş?”
Florin Moldovan, medic de familie din comuna Bivolari: „Unii dintre ei au şi chiar am început să-i vaccinăm în oraş, dar aceşti pacienţi sunt destui de puţini, cei care au maşini. În condiţii de iarnă este foarte dificil să ajungă în centre.”

Lucrurile nu stau bine nici în muncipiul Constanța. La 300.000 de locuitori pot fi vaccinaţi doar 120 în fiecare zi.

Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța: "În monentul acesta vorbim despre un singur centru, cel de pe stadionul Portul, spitalul ilitar modular. Acolo sunt mai multe fluxuri de vaccinare.

Primăria a promis că va mai deschide un centru în pavilionul expoziţional. Decoamdata, se licitează amenajarea.

În Brașov au fost vaccinaţi împotriva SARS-CoV-2 patruzeci de oameni fără adăpost. Direcţia de asistenţă socială a prelucrat acordurile, iar înscrierea pe platformă a fost făcută de centrul de vacinare.

Următoarea etapă a vaccinării, adresată populaţiei, ar putea începe, cel mai devreme, în luna martie.

Tags: vaccinare,


VIDEO PROTVPLUS.RO