Vacanță test cu turiști germani în Spania. Ce măsuri de relaxare au introdus țările din vestul Europei

Ultima actualizare: 15-06-2020 21:12

Speranțe de vacanță în Spania, deocamdată, doar pentru unii. Și o singură destinație. În următoarele doua săptămâni, nemții au ocazia să ajungă în Insulele Baleare, printr-un așa numit "coridor aerian sigur".

Totul, în cadrul unui program test, de reluare a turismului internațional.

În Franța, s-au redeschis cafenelele și restaurantele și sunt permise din nou călătoriile spre alte țări, din Uniunea Europeană.

De altfel, mai multe țări europene își redeschid granițele. Iar în Regatul Unit, oamenii au iar acces în magazinele care vând și haine, nu doar alimente sau produse esențiale.

Avion plin cu turiști germani

 

Primul zbor pentru turiștii germani cu destinația Palma de Mallorca a decolat de la Dusseldorf. Avionul a fost plin ochi.

Turist: ”Da, suntem foarte fericiţi că putem merge în Mallorca, pentru că prea mult timp totul a fost nesigur. Avem vacanţa programată acum şi nu o putem amâna.”

Mii de nemți au ocazia, începând de astăzi, să-și facă vacantele în Insulele Baleare. Este cumva o săptămână de "repetiții". Pentru că restul Spaniei urmează să se redeschidă pentru turismul international abia de la 1 iulie.

Această avanpremieră turistică în Baleare este și un test pentru modul în care poate fi "armonizată" nevoia imperioasă de reluare a turismului, sector vital pentru Spania, cu regulile prin care se urmărește limitarea răspândirii coronavirusului.

”Abia aşteptăm să îi primim pentru că, aşa cum se vede, acum este cam pustiu pe aici. Se pare că luna aceasta va continua în aceeaşi linie, dar sperăm că de la 1 iulie să se redeschidă şi hotelurile din spatele nostru”, spun gazdele din Baleare.

 

Macron: ”Teritoriul Franței, zonă verde”

 

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Întregul teritoriu al Franței, cu excepția Guyanei franceze și Insulei Mayotte, unde virusul încă se răspândește, va fi clasat că "zonă verde".

Asta înseamnă că în regiunea Parisului se redeschid cafenelele și restaurantele care până cum puteau să primească clienți doar pe terase.

Reporter: ”Așteptați acest moment de ceva vreme... Ce înseamnă pentru dumneavoastră?”
Client: ”E o veritabilă renaștere. Dar, prudenţă!”

De asemenea, francezii au posibilitatea să călătorească în alte țări europene unde epidemia este sub control, a ținut să sublinieze președintele Macron.

Cozi la magazinele din Marea Britanie

 

Aceste cozi s-au format în fața magazinelor mari din Regatul Unit, redeschise astăzi, semn că nerăbdarea era mare.

Client: "Slavă Domnului, mi-a fost dor de magazinul meu favorit. Merg la cumpărături din anii '80, de când locuiesc la Londra. Nu vreau să cumpăr totul online."

"Noua normalitate" la cumpărături vine cu reguli stricte, viziere și măști sanitare pentru angajați, distanța de 2 metri, obligatorie, produse atinse cât mai puțin posibil, iar marfa returnată trebuie ținută două săptămâni în carantină.

Angajată: ”Cei care probează pantofii stau pe băncuţe la doi metri distanţă. Clienţii au la dispoziţie gel dezinfectant şi mănuşi.”

În mall-uri, unde mii de oameni treceau zilnic, sunt permise cel mult 270 de persoane laolaltă.

Retailerii din toată țara încearcă să stabilească un echilibru între siguranța sanitară a clienților care le trec pragul și profitabilitatea afacerilor. 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO