Cozi kilometrice la granițele Greciei. Turiștii români au așteptat ore în șir să intre în țară

Ultima actualizare: 15-06-2020 21:03

Grecia, o destinație iubită de foarte mulți români, primește începând de luni turiști.

Statul elen și-a deschis granițele, însă de la prânz, nu de la miezul nopții, cum s-au așteptat sute de români care au plecat într-un suflet acolo.

Ora nu a fost trasmisă oficial, a confirmat și Ministerul Afacerilor Externe, așa că turiștii din România care au vrut să fie primii la plajă au așteptat în mașini ore în șir.

Coada de mașini formată la granița Makaz, dintre Bulgaria și Grecia, a avut câțiva kilometri. Cei mai mulți erau turiști români, care au plecat duminică seară sau cu noaptea în cap. Abia la destinație au aflat că frontiera se deschide abia la prânz.

Astfel de cozi au fost și la punctul de trecere a frontierei de la Kulata. Oamenii au sunat la autorități pentru explicații.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, autoritățile elene nu au comunicat public și o anumită oră pentru accesul în țară, de unde și confuzia.

Drumul până în Grecia a fost destul de liber, însă.

Felicia Macalet: „Cei mai mulți români pe care i-am întâlnit aici la punctul de trecere de la Vama Veche se îndreaptă spre stațiuni din Bulgaria sau Grecia . Polițiștii de frontieră spun că traficul este încă lejer, timpul de așteptare este de arpoximativ 20 de minute, dar astăzi este abia prima zi în care turiștii români pot călători în anumite state.”

Autoritățile elene au transmis că primesc turiști, dar cu câteva reguli.

Cei care merg în Grecia cu avionul pot fi testați PCR pentru Covid-19, testare care se face în mod aleatoriu.

Până la aflarea rezultatelor, cei selectați vor sta 24 de ore într-un hotel. Dacă testul este pozitiv, persoana respectivă intră în carantină pentru 14 zile, tot pe cheltuiala statului elen. Iar cei care aterizează din Italia, Spania și Olanta sunt testați obligatoriu.

Guvernul elen a trimis aproape 700 de medici și asistente la unităţile medicale din insulele aflate în Marea Egee şi Marea Ionică, pentru a oferi garanţii suplimentare străinilor că își pot face concediul în siguranţă acolo.

Personalul hotelier va fi supus regulat testelor. Fiecare hotel trebuie să aibă angajat un medic și să rezerve câteva camere pentru eventuală izolare a celor testați pozitiv.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: „Nu mă interesează să fac din Grecia destinația numărul 1 din Europa. În schimb, mă interesează să fac din Grecia cea mai sigură destinație din Europa.”

Peste 20% din PIB-ul Greciei este asigurat din turism.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO