Mall-urile s-au deschis fără normele de la ministerul Sănătății. Surprizele pregătite pentru clienți

Ultima actualizare: 16-06-2020 07:59

E liber și la cumpărături, dupa ce marile centre comerciale s-au deschis, chiar dacă ministerele Sănătății și Economiei nu stabiliseră nici dimineață normele.

Pe baza recomandărilor de până acum, cei din mall-uri și-au luat însă propriile măsuri de siguranță.

Masca este obligatorie, iar fiecărui client i se ia temperatura. Este și o veste bună: cele mai multe magazine au promoții și reduceri.

Un mall din nordul Bucureștiului și-a întâmpinat clienții cu covor roșu. Este de înțeles după aproape trei luni în care centrele comerciale au fost închise. În total, vorbim de 9.000 de magazine.

Pierderile estimate, la nivelul întregii țări, au fost de 20 de milioane de euro pe zi.

Reporter: "La ce oră ați venit la mall?”

Client: ”La deschidere, la 10. Suntem foarte fericiți că s-a deschis mall-ul"

Client: "E ciudat, ne-am dezobișnuit, sunt multe lucruri diferite."

Client: "Nu mai avem aceeși libertate ca înainte. Toată lumea e diferită, distanța, nu mai e aceeași armonie între oameni."

Mii de oameni la mall

 

În cel mai mare centru comercial din România, cu 325 de magazine și 35 de restaurante, la prânz, erau în jur de 3.000 de oameni. Mult pentru miezul zilei comparativ cu o zi normală dinainte de pandemie.

Nerăbdarea oamenilor de a ieși la cumpărături s-a văzut la cozile din fața marilor magazine. Numărul de vizitatori este limitat, o persoană la 10 metri pătrați.

Cu siguranță, cel mai mai mult de redeschiderea mall-urilor s-au bucurat angajații care s-au întors la muncă. Doar în acest centru comercial, sunt 1.700 de oameni. Aproape toți au fost în șomaj tehnic.

90.000 de angajați au fost afectați de închiderea mall-urilor

 

La nivel național, vorbim de 90.000 de angajați afectați de închiderea mall-urilor.

Sorin Scîntei, director mall: "După 3 luni de zile, ne simțim ca în prima zi de școală. Cu cât se simt mai în siguranță, vor veni în număr mai mare."

Deocamdată, în toate mallurile, masca e obligatorie. Ți se ia temperatura, fie prin porțile de scanare de la intrare, fie cu termometru manual.

Sunt fluxuri separate de intrare și de ieșire. Dezinfectant este peste tot, iar în unele magazine agenții de pază nu te lasă să intri dacă nu îl folosești.

La cabinele de probă, una este lasată liberă. Sunt și magazine unde fiecare haină, după ce a fost probata, este curățată cu aburi.

Marius Barbu: "Dezinfectăm de două ori pe zi."

Reduceri și promoții, la redeschidere

 

Multe magazine au deschis cu reduceri și promoții.


Reporter: "Cât ați cheltuit astăzi?”

Client: ”Cam o mie de euro. Și mai avem buget pentru bicicletă."

Reporter: "Ce ți-ai luat astăzi?”

Client: ”Câteva rochii vaporoase, tricouri colorate."

Centrele comerciale sunt deschise de la 10.00 la 22.00, dar magazinele au posibilitatea să îl adapteze cu condiția să păstreze opt ore de funcționare.

Restaurantele, cinematografele și locurile de joacă rămân în continuare închise, dar poți cumpăra mâncare la pachet.

Au fost și câteva magazine care luni nu au deschis în semn de protest față de acele mall-uri care au cerut chirie și în perioada suspendării activității.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO