Va fi lansat un nou program prin care românii pot obține bani pentru a-și dota locuințele cu sisteme de încălzire
Ministrul Mediului anunță că va lansa în acest an, în premieră, un nou program prin care românii pot obține bani pentru a-și dota locuințele cu centrale termice pe peleți, panouri foto-voltaice ori sisteme de izolație moderne.
Administrația fondului de mediu pune la bătaie, potrivit oficialului, aproape 100 de milioane de euro, pentru aproximativ 8.000 de gospodării.
Vestea ar fi bună, dar nu trebuie să uităm că aceeași instituție a mai lansat, acum un an și jumătate, un program de instalare a panourilor foto-voltaice, prin care nu a acordat, deocamdată, nici un leu.
Aproape jumătate dintre români își încălzesc locuințele cu sobe pe lemne, cu un randament de maximum 40%. Centralele pe peleți, care le-ar asigura confort la prețuri reduse, sunt greu de achiziționat.
Proprietar de centrală cu peleți: „Investiția inițială a fost cam 15.000 de lei, centrală, iar instalațiile de încălzire, 10.000 de lei, cam 25.000 de lei a fost instalația completă de încălzire. Are o putere de 32 de kw. Încălzește 210 metri pătrați utili la o temperatura de 21 de grade. Investiția se amortizează în 7-8 ani de zile”.
Prin programul „Casa eficientă energetic”, fiecare solicitant ar putea primi până la 15.000 de euro cu care să cumpere, la alegere, sisteme de încălzire, panouri solare sau izolații. Dan Tarba a făcut deja acest lucru, din resurse proprii și nu regretă investiția. Are curent electric gratuit 9 luni pe an.
Dan Tarba, proprietar: „Panourile nu au nevoie de întreținere și costurile sunt mai ales la început, la instalare. Sistemul meu costă undeva la 20.000 de euro. Pentru mine, cel mai mare beneficiu este că produc energie verde”.
Pentru o casă cu consum mic, dotată cu frigider, televizor și câteva becuri, investiția în panouri fotovoltaice nu este mai mare de 2.000 de euro - spun instalatorii.
Florin Fleșeriu, administrator firmă: „Noi asigurăm în proporție de 80% energia electrică pe care o consunăm în clădire, diferența de 20% o luăm din rețeaua națională și în special în perioadele cu producție slabă decembrie, ianuarie, februarie”.
Celor care își doresc asemenea sisteme li s-a promis, încă din 2018, un sprijin de 20.000 de lei, prin programul ”Casă verde fotovoltaice”, derulat tot de administrația fondului de mediu. Oamenii au depus dosarele și încă așteaptă.
Ileana Văcaru, beneficiar: „Am fost anunțată de către firma la care am depus documentația că programul s-a blocat”.
Florin Fleșeriu, administrator de firmă: „Amortizarea unui sistem de acest gen nu se poate realiza într-o perioada mai mică de timp de 12-13 ani. Cu subvenția, în câțiva ani, doi, trei, patru ani maximum”.
Ministrul Mediului a anunțat că și instituțiile publice vor putea accesa programul „Casă Eficientă Energetic”. Școlile de la țară ar putea înlocui, astfel, sobele de teracotă cu calorifere sau ar putea izola bine ferestrele. În acest scop, administrația fondului de mediu are un buget separat de aproape 400 de milioane de lei.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii care vor finanțare prin Programul „Casa Eficientă Energetică” nu au fost încă stabilite de autorități.
Sursa: Pro TV
Etichete: panouri solare, ministerul mediului, incalzire, sistem de incalzire, centrala termica,
Dată publicare:
19-02-2020 19:10