Utilizatorii de trotinete, nemulțumiți că vor fi obligați să mergă doar pe piste
Românii care folosesc trotinetele electrice sunt nemulțumiți de modificările din Codul Rutier care îi privesc direct.
Drept urmare, reprezentanții lor au cerut miercuri la Ministerul Afacerilor Interne să fie lăsăți să meargă mai tare pe străzi, iar vârsta celor care conduc trotinete să fie mai mare decât este specificat acum.
Supărați sunt, însă, și posesorii de vehicule electrice cu o singură roată. Problema lor este că nu sunt lăsați să circule pe piste, lângă trotinete și biciclete.
Lucian Necșoiu, proprietarul unui vehicul electric cu o singură roată, care cântărește 10 kilograme și costă aproape 1.000 de euro, a participat și el la dezbatere. Este supărat că monociclul pe care îl mânuiește a fost trecut cu vederea de lege.
Pe unde pot circula utilizatorii de trotinete
Schimbările din Codul Rutier reglementează trotinetele electrice care au umplut orașele din România. Cea mai importantă modificare: românii sunt obligăți să le conducă numai pe pistele pentru biciclete, iar în lipsa lor, pe drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 km pe oră. Viteza trotinetelor electrice va fi limitată la 25 de kilometri pe oră.
Comisar-șef de poliție George Grigore, director-adjunct al Poliției Române: „Pentru a conduce trotineta pe carosabil, trebuie să ai 14 ani. Este interzis noaptea fără măsuri de siguranță”.
Casca de protecție este obligatorie pentru cei până în 16 ani și este interzis transportul altor persoane pe trotinetele electrice.
Modificările legislative reglementează și locul în care puteți să parcați trotinetele. În acest moment, legea vă permite să le lăsăți pe trotuar, însă noul cadru legislativ vă va obliga să le parcați pe carosabil, la concurență cu mașinile.
Bicicliștii, dar și utilizatorii de trotinete, sunt nemulțumiți.
Potrivit modificărilor legislative, utilizatorii de trotinete care vor încălca noile reglementări riscă amenzi de peste 1.000 de lei. Reprezentanții poliției au anunțat că vor studia nemulțumirile pentru a stabili dacă le iau sau nu în considerare. Ca să între în vigoare, schimbările trebuie adoptate și de Parlament.