Momentul în care o tânără este lovită în timp ce mergea cu trotineta electrică. VIDEO

17-01-2020 08:27

România se pregătește să devină a 8-a țară din Uniunea Europeană care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Potrivit unui proiect de Ordonanță, care va schimba Codul Rutier, aceste vehicule vor fi interzise pe trotuar, și vor putea fi conduse doar de către cei care au peste 14 ani.

Regulile de circulație sunt asemănătoare cu cele pentru biciclete.

Întâlnirea dintre un conducător de trotinetă electrică şi un poliţist a ajuns faimoasă pe reţelele de socializare în vara anului trecut. De atunci au apărut primele iniţiative de reglementare.

O tânără de 22 de ani a fost accidentată acum 4 luni într-o intersecţie din Cluj. Scena s-a repetat şi în Bucureşti, pe Calea Victoriei. Pentru că în ultimii 3 ani au fost 192 de accidente, un om a murit, 37 au fost răniți grav iar 156 răniți ușor în accidente cu trotinete electrice, ministerul de Interne vrea să introducă reguli clare în Codul Rutier.

Proiectul prevede ca trotinetele electrice nu pot circula pe drumuri pe care viteza maximă admisă este mai mare de 50 de kilometri pe oră.

Nici pe bulevardele mari din oraşe, unde viteza maximă e de 60 de kilometri pe oră, nu vor avea voie să circule.

Vârsta minimă pentru a conduce asemenea vehicule este de 14 ani, ca la biciclete. De când au împlinit 16 ani tinerii nu mai sunt obligaţi să poarte casca, potrivit proiectului.

Vor putea circula numai pe pistele de biciclete, acolo unde există, dacă nu sunt amenajate, trotinetele sunt trimise în stradă, printre maşini, pentru că au interzis pe trotuare, conform documentului.

Transportul pasagerilor este interzis, şi devine obligatorie echiparea trotinetelor cu lumini şi stopuri reflectorizante.

Cine încalcă aceste reguli, care vor intra în vigoare dacă Guvernul adopta ordonanţa pusă în dezbatere, primeşte amenda între 8.70 şi 1.160 de lei.

În paralel şi Parlamentul dezbate un proiect de lege asemănător. Dacă va reglementa trotinetele electrice, România va fi a 8-a ţară europeană care face asta, alături de Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța şi Olanda.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO