Momentul în care un urs urmăreşte un schior, pe o pârtie din Predeal. Experţii au făcut "profilul" ursului

Dată publicare: 09-03-2021 18:52
Dată actualizare: 09-03-2021 19:17


Momentul în care un urs urmăreşte un schior, pe...
Momentul în care un urs urmăreşte un schior, pe...

Urmărire care îți dă fiori, pe pârtie, la Predeal. Un urs s-a ținut minute în șir după un schior, care spera, în zadar, că animalul, obosit, va abandona cursa.

Totul după ce ursul a apărut în calea mai multor turiști și nu s-a lăsat alungat sub nicio formă. Întreaga întâmplare a fost înregistrată.

Ursul a apărut pe pârtia Cocoșul din Predeal. Cel puțin 15 oameni erau acolo. Toți s-au oprit și au făcut gălăgie, crezând că îl vor speria și îl vor alunga în pădure. Dar, obișnuit cu oamenii, ursul s-a apropiat așteptând, probabil, să primească mâncare. Ba chiar la un moment dat s-a așezat confortabil pe zăpadă.

Stop, stop, stop! Stați pe loc! Stați un pic pe loc! Lasă-l să treacă! Îl lăsăm să treacă, nu te bagi în calea lui! S-a oprit toată lumea, da?”.

Ursul a apărut în miezul zilei pe pârtia Cocoșul din Predeal. Schiorii care erau în zonă s-au oprit și au făcut gălăgie ca să îndepărteze animalul. Dar, obișnuit cu prezența umană, ursul s-a apropiat nestingherit așteptând, probabil, să primească de mâncare.

Haide! Bravo, bravo, hai, valea! A, bravo! Bravo, mă! Mă, tu ești nebun? Nu ai voie aici! Fugi! Du-te la vale!”.

Nu ai voie aici! Nu ai voie aici! Du-te în pădurea ta! Știu că tu vrei ceva dar nu am ce să-ți dau!”.

Instructor de schi, bărbatul care filma scena a pornit la vale unde îl așteptau cursanții. Ursul s-a luat după el și au parcurs împreună o bună bucată din partie.

Gata! Pa, ursulică! Hai să facem un concurs, hai după mine!”.

Ești un zăpăcit! Eu zic să te duci în pădure!”.

Ce frumos ești!”.

Bărbatul a avut grijă să îi avertizeze și pe ceilalți schiori de pe partie să se ferească din calea animalului.

Atenție, că vine ursu! Haideți, dați-i drumu ușurel!”.

La un moment dat, sălbăticiunea se apropie periculos de schiorul care filma iar de pe pârtie se aud țipete.

Mai poți să alergi, mă? Mai poți? Trebuie să plece toți, să fie toți la vale! Mergeți înainte acolo că îl opresc eu, nu e problemă! Mai sunt unii sus!”.

 

Jandarmii vor patrula în zonă

 

Specialiștii spun că animalul din imagine descrie perfect profilul ursului habituat - adică născut și crescut în preajma oamenilor.

Csibi Magor, expert în probleme de mediu: ”Ursul părea jucăuș și în același timp total obișnuit cu prezența umană. Asta indică un urs care de mic este obișnuit să procure hrana în jurul localităților și din păcate vorbim de multă vreme de urși habituați sau urșii gunoieri de pe Valea Prahovei”.

După aproape 7 minute petrecute între oameni, ursul s-a retras în pădure. Dar fără să pară speriat, astfel că e de așteptat să revină.

Scene similare s-au petrecut în Predeal și în luna ianuarie, iar autoritățile au decis atunci capturarea și relocarea ursului într-o pădure din județul Bihor.

Iată însă că, după o lună, un alt animal a reapărut în zonă. Asta înseamnă că, pe termen lung, relocarea nu este o soluție.

Csibi Magor: ”Trebuie să avem garduri electrice în jurul localităților, trebuie să ne asiguram că pubelele de gunoi sunt cumva protejate ca ursul și animalele sălbatice să nu aibă acces la ele, trebuie să ne asigurăm că oamenii și turiștii nu hrănesc și nu fac fotografii cu ursul”.

Jandarmii din Brașov au trimis un echipaj care va patrula în zonă ca să se asigure că sălbăticiunea nu se întoarce.

Gestul instructorului de schi a fost extrem de riscant, totuși, în acest fel i-a scapăt pe turiști de animal.
 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO