Ursarii au invadat centrul Iașiului. 70 de "urși" vor colinda prin toate marile orașe din Moldova până la Crăciun
Ursarii au invadat centrul Iașiului! Pe bătăile dobelor, zeci de oameni, costumați în piei de urs după tradiția din Comănești, Bacău, au jucat și au cântat, iar spectacolul a atras toate privirile.
Ceata ursarilor dă startul sărbătorilor de iarnă și, până de Crăciun, va colinda prin toate marile orașe din Moldova. Ritualul ancestral este menit să alunge spiritele rele, astfel încât Noul An să fie îmbelșugat și lipsit de necazuri.
Cu o tradiție păstrată de peste 50 de ani, urșii din Comănești - Bacău, așa cum sunt ei cunoscuți în toată țara, au făcut spectacol în centrul Iașiului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Costumul de urs, format dintr-o blană întreagă, poate cântări 40 de kg. Este împodobit cu ținte, curele și canafi, acei ciucuri roșii de mari dimensiuni.
Tudor este cel mai mic membru al formației și este mândru că are un rol în spectacolul. Poartă cu mândrie costumația, care ajunge la 10 kg.
Tudor Cobuz, ursuleţ: “Eu joc de un an ursul, de la șase ani. (Reporter: Cât de grea e pielea de urs, pe care o ai pe tine?) Nu e chiar aşa de grea. (Rporter:Te-ai obişnuit cu ea?) Da. (Reporter: De ce participi tu la acest obicei strămoşesc?) Pentru că ar trebui să alungăm spiritele rele.”
Ceata de urși este formată din peste 70 de membri, iar cei mai mulți fac parte din ea de peste zece ani.
Ramona Cobuz, ursoaică: „Tradiţia o cunoaştem şi o ştim şi o avem din familie, părinţii noştri, la rândul lor, făceau acelaşi lucru. Avem o tradiţie la sf lui octombrie, de acolo porneşte bătaia dobelor, după care noi continuăm cu tot ce înseamnă pregătire, până începe primul festival.”
De pe margine, spectatorii au făcut fotografii și s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare.
Urșii de la Comănești au apărut pe paginile mai multor reviste prestigioase, inclusiv Naţional Geographic și New York Times.