UPU Constanţa, după ce o femeie ar fi murit așteptând 3 ore o ambulanţă: Starea s-a agravat, cerându-se echipaj cu medic
Unitatea de Primiri Urgenţe Constanţa a transmis vineri precizări, după ce o senatoare AUR a reclamat că o femeie a murit după ce a aşteptat 3 ore o ambulanţă.
Unitatea explică faptul că pacienta a fost stabilă hemodinamic şi respirator, dar, pentru că erau necesare investigaţii suplimentare, s-a cerut transfer către o altă unitate. Între timp, starea femeii s-a agravat, cerându-se echipaj cu medic. Până la sosirea acestuia, s-au efectuat manevre de resuscitare.
„Pacienta cu multiple comorbidități a fost adusă la punctul UPU SMURD Băneasa, la ora 17:30 de către familie, pentru dispnee. A fost evaluată de către medicul specialist medicină de urgenţă de gardă. Pacienta era stabilă hemodinamic şi respirator, sub administrare de O2, dar fiind necesare mai multe investigații, medicul a solicitat ambulanță cu asistent, la ora 17.48, în vederea transferului către o unitate medicală spitalicească”, a transmis, vineri, UPU Constanţa, potrivit news.ro.
Sursa citată a precizat că, la ora 19.31, s-a revenit cu solicitarea către dispecerat.
„În tot acest timp pacienta a fost monitorizată şi asistata medical, fiind în continuare stabila hemodinamic şi respirator. La scurt timp dupa al doilea apel, starea pacientei s-a agravat, motiv pentru care, la ora 19.42 s-a sunat in dispecerat, pentru trimiterea de urgenta a unui echipaj cu medic”, a mai transmis sursa citată.
Reprezentanţii UPU Constanţa au menţionat că tot timpul pacienta a fost asistată şi s-au efectuat manevrele de resuscitare, conform protocoalelor medicale în vigoare.
Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că primul apel a vizat alocarea unui echipaj de transport pacient, ceea ce nu este considerat o urgenţă medicale, echipajele disponibile fiind direcţionate către cazurile cod roşu.
Senatoarea AUR Evdochia Aelenei a reclamat că o femeie a murit la UPU Băneasa după ce a intrat în stop cardio-respirator şi a aşteptat trei ore o ambulanţă.
Serviciul de Ambulanţă Constanţa a precizat că alocarea s-a făcut în 30 de minute după solicitarea unui echipaj cu medic, mai repede neexistând un astfel de echipaj disponibil.