UE oferă fonduri de 9 milioane de euro pentru pregătirea medicilor din România
Trei spitale din Bucureşti vor primi aproape 9 milioane de euro pentru pregătirea medicilor şi asistenţilor.
Sunt fonduri europene cu care se vor organiza cursuri de perfecţionare pentru peste 3000 de cadre medicale. Proiectele sunt destinate atât medicilor din Capitală, cât şi celor de la spitalele judeţene, în special din zonele dezavantajate.
Spitalul Gomoiu, Maternitatea Filantropia şi Cantacuzino, toate trei din Capitală, au câştigat finanţare europeană în valoare totală de aproape 9 milioane de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei mai mulţi bani îi va primi Spitalul Cantacuzino, care are în total trei programe pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru pregătirea specialiştilor din domeniul diabetului şi pentru cei care se ocupă de sănătatea femeii şi copilului.
Spitalul Gomoiu are un program pentru copiii cu boli rare, iar Maternitatea Filantropia va primi fonduri pentru ca sute de medici din toată ţara să fie pregătiţi pentru situaţii de urgenţă la naşteri. Cei care vor preda sunt medici pregătiţi în straintate.
România are cea mai mare rată a mortalităţii materne din UE. Vorbim de 15 cazuri la 100 de mii de naşteri. Este dublu faţă de media europeană şi de 15 ori mai mult decât cea din Marea Britanie, de exemplu. Iar una dintre cauze, spun specialiştii, este lipsa de pregătire a cadrelor medicale, care nu ştiu de multe ori să facă faţă situaţiilor neprevăzute.
Ideea a venit din practica aviatică, unde simularea a dus la o reducere semnificativă a deceselor prin prăbuşirea avioanelor. Medicii vor face simulare medicală pe manechine.
În cadrul acestui proiect plătit de Uniunea Europeană, vor fi şcoliţi 3100 de medici şi asistenţi.