Imagini de groază în Venezuela. Copiii mor de foame din cauza sărăciei
Timp de 5 luni, cotidianul The New York Times a monitorizat 21 de spitale publice din Venezuela. Medicii de acolo se confruntă cu un număr record de copii care suferă de malnutriție severă.
Sute de copii au murit până acum.
Kenyerber Aquino Merchán avea doar 17 luni când a murit de foame. Tatăl său l-a adus acasă dimineață de la morga spitalului. I-a pus trupul scheletic în bucătărie și i l-a predat unui lucrător de la pompe funebre care muncește pentru familiile din Venezuela care nu au bani pentru funeralii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În timp ce unele persoane veneau cu flori sălbatie culese de pe câmp, rudele decupau două aripi mici dintr-o cutie în care s-au aflau ajutoare, fără de care această familie nu ar mai supraviețui. Apoi, discret, au pus cele două aripi deasupra sicriului lui Kenyerber, pentru ca sufletul lui să se ridice mai ușor la cer.
Este o tradiție ... atunci când un copil moare în Venezuela.
Foametea a lovit Venezuela de mai mulți ani. Acum, însă, ucide copii acestei nații într-o rată foarte alarmantă - avertizează medicii din spitalele de stat.
Criza a fost declanșată odată cu colapsul economic al țării, în 2004. De atunci au avut loc multe proteste și violențe pe străzi din cauza accesului la hrană, iar pentru proviziile de bază se formează de fiecare dată cozi interminabile.
Însă decesele provocate de malnutriție au rămas un secret ascuns al puterii guvernamentale din Venezuela. În cele 5 luni de monitorizare și investigare jurnalistică a celor de la The New York Times, medicii din 21 de spitale din 17 state ale țării au spus că toate camerele de urgență sunt arhipline cu copii afectați de malnutriție severă - o situație cu care nu s-au mai confruntat înainte să înceapă criza economică.
Părinți precum mama lui Kenyerber au ajuns să stea zile întregi fără să mănânce, ajungând să aibă aceeași greutate ca a copiilor lor.
Femeile stau la coadă la clinicile de sterilizare, ca să nu mai facă copii pe care nu-i pot hrăni. Tinerii băieți fug de acasă și intră în găștile de cartier, unde se luptă pentru resturi, trupurile lor având urme de cuțite, obținute după bătăile de stradă.
Bebelușii mor pentru că este foarte greu de găsit lapte praf pentru ei la un preț mic, chiar și în camerele de urgență ale spitalelor.
”Uneori mor în brațele tale din cauza deshidratării. Iar în 2017 creșterea numărului de cazuri de pacienți cu malnutriție a fost groaznic. Copiii veneau cu aceeași greutate ca a aunui nou-născut.” - spune dr. Milagros Hernández, aflat în camera de urgență a unui spital pentru copii din Barquisimeto, precizând că acest spital s-a confruntat cu o creștere a numărului pacienților subnutriți la sfârșitul anului 2016.
Guvernul din Venezuela a încercat să ascundă efectele acestei crize instaurând un întuneric total peste statisticile din sănătate și formând o cultură a fricii în rândul doctorilor, care deseori se tem să înregistreze oficial cazurile și decesele de acest fel.
”Niciodată în viața mea nu am văzut atâția copii înfometați”, spune dr. Livia Machado, un medic pediatru care oferă consultații private la cabinetul său particular pentru copiii care au fost internați la Spitalul Dr. Domingo Luciani din Caracas, capitala Venezuelei.
Acesta este unul dintre puținele spitale care îmcă mai acceptă la tratament copii cu malnutriție. Multe spitale refuză, spunând părinților că nu au paturi libere sau provizii medciale. Aproape toate spitalele din Venezuela au raportat că au rămas fără suplimente alimentare destinate nou-născuților.
Președintele țării, Nicolás Maduro, știe că poporul este înfometat în Venezuela, însă a refuzat să accepte ajutor internațional, potrivit The New York Times, afirmând deseori că problemele economice ale țării au fost provocate de adversarii străini, precum Statele Unite ale Americii, care - afirmă președintele Maduro - duc un război economic împotriva Venezuelei.
Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dovedite. Criza economică a fost declanșată după ce prețurile la petrol au căzut, în 2014, iar prețurile la alimente au explodat.
Fondul Monetar Internațional a avertizat că inflația în Venezuela ar putea atinge nivelul de 2300 % în 2018.
Sursa: New York Times
Etichete: SUA, copii, saracie, foamete, criza economica, nicolas maduro,
Dată publicare:
18-12-2017 12:39