Uniunea Europeană ar putea permite Ungariei și Slovaciei să cumpere petrol din Rusia, dacă va impune un embargo
Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria şi Slovacia de un embargo privind cumpărarea petrolului rusesc, în curs de elaborare.
Concesia ar putea făcută având în vedere cât de dependente sunt cele două ţări de ţiţeiul rusesc, au declarat, luni, doi oficiali ai Uniunii Europene, conform Reuters, citat de News.ro.
Comisia Europeană va finaliza, cel mai probabil marţi, documentul referitor la următorul şi al şaselea pachet de sancţiuni impus de UE Rusiei în urma războiului său din Ucraina, care ar include interzicerea cumpărării petrolului rusesc, deoarece exporturile de petrol reprezintă o sursă majoră de venituri a Moscovei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ungaria și Slovacia, dependente de petrolul din Rusia
Ungaria, care este foarte dependentă de petrolul provenit din Rusia, a precizat în repetate rânduri că nu va adera la sancţiunile care vizează energia. Slovacia este, de asemenea, unul dintre statele membre UE cele mai dependente de combustibilii fosili proveniţi din Rusia.
Pentru a menţine unitatea blocului compus din 27 de state, Comisia ar putea oferi Slovaciei şi Ungariei „o scutire sau o perioadă lungă de tranziţie”, a menţionat unul dintre oficiali.
Embargoul asupra petrolului rusesc va fi introdus treptat, iar cel mai probabil va intra în vigoare în totalitate de la începutul anului viitor, au mai spus oficialii.
Ce a spus Ungaria despre posibilitatea unui embargo UE asupra petrolului rusesc
Pachetul urmează să fie prezentat ambasadorilor guvernelor UE miercuri.
Ungaria se opune în continuare oricărui embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol şi gaze din Rusia, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.
„Poziţia maghiară cu privire la orice embargo care vizează petrolul şi gazele nu s-a schimbat: nu îi sprijinim [Uniunea Europeană]”, a scris Kovacs într-un e-mail adresat Reuters.
Diplomaţii UE au spus că unele ţări din UE vor reuşi să înceteze utilizarea petrolului rusesc înainte de sfârşitul anului 2022, dar altele, în special membrii mai sudici, sunt îngrijoraţi de impactul asupra preţurilor.
Poziția Germaniei, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc
Germania, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare să fie dispusă să accepte termenul limită de la sfârşitul anului 2022, au spus diplomaţii, dar ţări precum Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia au rezerve.
Săptămâna trecută, oficialii de la Berlin au anunțat că Germania este pregătită să oprească importurile de petrol rusesc, pregătind terenul pentru interzicerea completă a acestora de către toate țările Uniunii Europene.
Anunțul a venit pe fondul unui refuz anterior al Germaniei de a adopta un embargo total al petrolului din Rusia. Însă, oficialii din Berlin sunt acum dispuși să facă acest lucru cât timp li se oferă timp să găsească alternative, conform Markets Insider.
Liderii de la Berlin deja tăiaseră importurile de petrol rusesc, de la 35 la sută înaintea invaziei Ucrainei, la 12 la sută.
CITEȘTE ȘI: Ungaria anunță că va plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia în ruble
OPEC lansează un avertisment, în condițiile în care UE se gândește să renunțe la petrolul din Rusia
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ungaria, Comisia Europeana, slovacia, ue, petrol,
Dată publicare:
02-05-2022 13:29