Unitatea de integrare a fortelor NATO din Bucuresti a fost activata, simultan cu alte unitati din 5 state
Primul comandament NATO de pe teritoriul Romaniei a fost activat joi, simultan cu unitati de acelasi fel din 5 state, aflate la granita de est a Uniunii Europene.
Acest lucru nu trebuie interpretat ca o dorinta de confruntare, ci ca o simpla adaptare a Aliantei la un nou mediu de securitate, au tinut sa precizeze, oficialii prezenti la ceremonie.
Comandamentul NFIU adica - Unitate de Integrarea a Fortelor NATO - a fost activat la Bucuresti in acelasi timp cu celeltalte 5 situate in : Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia si Polonia. Sunt centre de comanda in care lucreaza in medie 40 de militari specialisti in strategie si care vor deveni operative pana in 2016.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Fiecare dintre ele trebuie sa fie capabila sa coordoneze fortele militare in regiune in situatii de criza. Pana atunci, se vor implica in exercitiile fortelor nato si vor sustine apararea colectiva.
Comandamentul va functiona intr-o cladire reabilitata din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti. Investitia in cladire dar si tehnica se ridica la 16 milioane de lei, bani din bugetul MAPN.
Din NFIU vor face parte 27 de militari romani si 17 straini.
Catalin Ticulescu, Comandantul Centrului: “Criteriile in baza carora s-au selectat militarii romani au fost indelung analizate. Experienta in teatre de operatie experienata, in posturi NATO, cunoasterea lmbii engleze la nivel inalt etc"
Mircea Dusa, Ministrul Apararii: Exista reactii ale rusiei dar aceste unitati de integrarea a fortelor nu sunt baze militare
Jens Stoltenberg, Secretat General NATO: “NATO trebuie sa reactioneze si asta este exact ceea ce facem. Asa ca nu exista niciun motiv ca sa fii provocat de faptul ca NATO se adapteaza la un mediu de securitate combativ"
Activarea comandamentului NFIU vine la cateva zile dupa ce a fost inaugurata si Divizia Multinationala de sud-est a NATO. Cele centre doua constituie varful de lance al Aliantei care astfel va putea sa intervina militar in mai putin de 48 de ore acolo unde va fi nevoie.
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a afirmat, in discursul rostit in cadrul ceremoniei, ca infiintarea acestei unitati NATO are o semnificatie aparte pentru Romania si reprezinta "un eveniment istoric".
"Aceasta Unitate de Integrare a Fortelor NATO nu este o unitate militara, ci are rolul de a intari securitatea aliantei pe flancul estic. In Tara Galilor a fost aprobat planul de masuri NATO pentru operationalizare de capacitati, pentru a raspunde adecvat schimbarilor majore a mediului de securitate din imediata vecinatate a granitelor Aliantei. Ca parte a acestor masuri s-a decis infiintarea a sase comandamente (...) fiecare unitate fiind incadrata cu aproximativ 40 de specialisti din statele aliate si statul care este natiune-gazda. Aceste structuri vor deveni complet operationale in 2016", a declarat Mircea Dusa.
Ministrul Apararii a precizat ca, pentru unitatea de la Bucuresti, la aceasta data sunt activate 27 de posturi nationale si 15 internationale, pentru care au oferit specialisti tari precum Albania, Bulgaria, Germania, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Spania, Marea Britanie, Grecia, Portugalia.
Dusa a mentionat ca finantarea unitatii este asigurata cu fonduri NATO, dar si cu fonduri ale MApN.
Valoarea investitiei pentru dotarea si modernizarea unitatii se ridica la 16 milioane lei, din care 13 milioane sunt din partea NATO si 3 milioane din partea Ministerului Apararii.
Si ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a subliniat ca aceste unitati nu sunt baze militare, ci "elemente de sprijin pentru continuarea instructiei si exercitiilor militare".
"Este important ca aceste unitati regionale de comanda au fost decise de sefii de stat ai tarilor aliate, in cadrul ultimului summit NATO, din Tara Galilor. Nu vor fi baze militare, ci unitati de comanda, ele constituind vectori esentiali de actiune pentru cresterea capacitatii internationale a NATO. Aceste unitati vor facilita desfasurarea activa a fortelor aliate in regiune ori de cate ori este necesar, vor sustine planificarea apararii colective si vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instructiei si a exercitiilor militare", a declarat Ducaru in cadrul ceremoniei.
El a apreciat deschiderea Comandamentului de divizie multinationala de sud-est al NATO, la 31 august, subliniind ca aceste masuri ale Aliantei Nord-Atlantice vin intr-un context geostrategic dificil, de actiune militara a Rusiei.
"Vorbim despre un mediu de securitate modificat la frontierele Aliantei", a aratat Ducaru.
Directorul general al Statului Major International al NATO, gen. lt. Christopher Harper, a aratat si el ca unitatea deschisa la Bucuresti nu este o prezenta militara, ci are rolul de a oferi aparare colectiva.
"Conceptul strategic al NATO de la Lisabona din 2010 ne-a oferit o viziune asupra unei zone euroatlantice pasnice. Din nefericire, exista provocari clare, prezente si active la adresa acestei paci si securitati pe care ne-am imaginat-o. (...) NATO evolueaza, dar este de netagaduit ca scopul Aliantei nu s-a schimbat", a declarat gen. lt. Christopher Harper, subliniind ca acest nou comandament reprezinta o dovada clara ca fortele aliate raman "la fel de puternice ca intotdeauna".