„Un Yellowstone al Europei” - The Guardian elogiază ambiția României pentru o nouă și vastă rezervație naturală
Un proiect care aparține Fundației Conservation Carpathia (FCC) urmărește crearea în Transilvania a celui mai mare parc național împădurit din Europa.
Sus, pe deal, îi zărim: forme întunecate, impunătoare, care se deplasează prin pădurea deasă. Este un grup de zimbri care se plimbă sălbatic în munții Făgăraș din România. Stau în tăcere alături de ghidul meu, Răzvan Dumitrache, în timp ce animalele pasc, scrie într-un reportaj jurnalista Jane Dunford de la The Guardian, venita în România, la invitația fundației.
Această zonă a Transilvaniei, la marginea de sud a munților Carpați, este printre cele mai sălbatice locuri din Europa. Urșii bruni, lupii și râșii cutreieră dealurile împădurite – iar zimbrii au fost recent reintroduși după o absență de 200 de ani, ca parte a activității Fundației Conservation Carpathia.
Ambițiile FCC nu sunt mici: își propune să creeze cel mai mare parc național împădurit de pe continent. O rezervație sălbatică de 101.000 de hectare. Un Yellowstone pentru Europa.
România are peste 6 milioane de hectare de pădure, din care o parte semnificativă este încă „virgină”, zone fără așezări umane, care găzduiesc unele dintre puținele sectoare de pădure bătrână rămasă în Europa. Dar tăierile ilegale de pădure au defrișat zone vaste, iar distrugerea continuă.
De la înființarea sa în 2009, fondatorii FCC, Christoph și Barbara Promberger și o echipă de filantropi și ecologiști, au strâns fonduri pentru a cumpăra suprafeţe de pădure şi a opri exploatarea forestieră – precum și pentru a cumpăra zone pentru reîmpădurire.
Citește mai multe pe spotmedia.ro.