Un virus de 10 ori mai letal decât Sars-CoV-2 îi îngrijorează pe oamenii de știință

Camile
Shutterstock

Cercetătorii depun eforturi în nordul Kenyei pentru a opri un coronavirus periculos - Mers - să treacă din nou de la cămile la oameni, însă schimbările climatice le îngreunează munca, scrie BBC.

Indiciile arată co Sars-CoV-2 a apărut întâi la animale, înainte să se transmită la om. Acum, experții avertizează că așa ar putea începe și următoarea pandemie.

75% dintre bolile nou apărute la om în ultima perioadă provin de la animale, arată datele Predict, o alianță a experților în boli infecțioase din toată lumea, finanțată de Guvernul american. Cercetătorii Predict au identificat deja 1.200 de virusuri zoonotice (care se pot transmite de la animale la oameni), însă estimează că mai există încă 700.000 de boli despre care încă nu se știe nimic.

Unul dintre animalele care a atras atenția - și frica - oamenilor de știință este cămila.

Cum ar putea trece virusul de la cămile la oameni

 

Citește și
coronavirus
Slovacia a făcut teste COVID la peste jumătate din populație în doar opt zile

În nord-estul Africii, Asia și Orientul Mijlociu, oamenii cresc milioane de cămile, iar populații întregi se bazează pe cămile pentru hrană - lapte și carne -, nunți și bogăție.

Proprietarii le descriu adesea drept creaturi blânde. Totul se schimbă însă dacă încerci să te apropii de ele cu un ac pentru a le lua probe de sânge sau cu betișor cu vată prelevarea unor probe nazale și rectale.

„Te pot lovi cu piciorul. Te pot scuipa. Pot urina pe tine. Și oricine intră în contact cu ele ar putea lua acea infecție”, a spus Millicent Minayo, care timp de doi ani a prelevat de la cămile în Marsabit, Kenya.

„Acea infecție” este sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers), un nou coronavirus care până acum s-a dovedit a fi de cel puțin 10 ori mai mortal decât SARS-CoV-2. A fost descoperit în Arabia Saudită în 2012, iar până în 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat 1.761 de persoane infecctate cu Mers-CoV. Dintre acestea, 629 au murit.

Ulterior, în acel an, un focar apărut la un spital a dat semnalul că nu doar păstorii de cămile sunt susceptibili la infectare, ci orice persoană.

Deși cămilele pot fi purtătoare de virus, pericolul reprezentat de Mers pentru populația umană este provocat chiar de om. Din cauza schimbărilor climatice - provocate de om - perioadele de secetă au devenit mai frecvente, mai lungi și mai severe. Prn urmare, păstorii au fost nevoiți să renunțe la vaci pentru a crește cămile, animale care pot supraviețui fără apă perioade mai lungi, de până la câteva săptămâni.

Rezultatul este că un oamenii au ajuns să trăiască în contact strâns cu un număr tot mai mare de cămile - condițiile perfecte pentru răspândirea unei boli letale.

„Am adus acest studiu în Kenya pentru că avem un număr mare de cămile, mai ales în Marsabit ”, a spus Minayo. Deja, ea și colegii ei au întâlnit virusul la cămile - 14 cazuri în 2019.

Acum se luptă să testeze oamenii pentru infectarea cu Mers, în speranța de a opri răspândirea virusului înainte să se ajungă la o pandemie, cum s-a întâmplat cu Covid-19 - una care ar putea amenința nu doar păstorii din Kenya, ci și oamenii din întreaga lume.

„Nu știm cum va evolua această boală, dacă ajunge la oameni. Nimeni nu știa că acest Covid-19 va crea o pandemie globală, care a luat viața a atâtor milioane de oameni. Deci, ar fi un lucru bun dacă am putea preveni infectările” ”, a mai spus Minayo.

În Kenya trăiesc 3 milioane de cămile, adică 10% populația de cămilele de la nivel global. Potrivit guvernului kenyan, în Marsabit sunt 224.000 de exemplare, aproape la fel de multe ca populația localității.

Niciun localnic din Marsabit nu s-a infectat deocamdată cu virusul Mers, toate testele din ultimii ani ieșind negative. Însă dacă - sau când - acest lucru se va întâmpla, efectul ar putea fi devastator, scrie BBC.

Care sunt simptomele infectării cu Mers

 

Mers provoacă aceleași complicații la nivelul sistemului respirator precum Covid-19, inclusiv pneumonie.

„La oameni, este un virus letal. Când începe să se transmită de la om la om, nu știi cine îl va lua. Ar putea ajunge la cei cu boli imunitare, la copii ale căror sisteme imunitare nu sunt încă dezvoltate”, a mai explicat Minayo.

Simptomele coronavirusului Mers încep adesea cu congestie nazală, tuse, dureri în piept sau dificultăți de respirație. În cele mai grave cazuri, poate provoca fibroză - cicatrici ireversibile - în plămâni. Acest lucru poate fi letal. Mai mult de o treime din toți oamenii despre care se știe că au contractat Mers au murit din cauza acestuia, potrivit OMS.

Citește și...
Primarul unei localități din Alba a murit de Covid-19. Bărbatul avea 38 de ani
Primarul unei localități din Alba a murit de Covid-19. Bărbatul avea 38 de ani

Primarul comunei Meteş din judeţul Alba, Dan Cosmin Opruţa, care fusese confirmat cu noul coronavirus a murit. Bărbatul avea doar 38 de ani şi era unul dintre cei mai tineri primari din judeţul Alba, reales la alegerile de anul trecut.

Slovacia a făcut teste COVID la peste jumătate din populație în doar opt zile
Slovacia a făcut teste COVID la peste jumătate din populație în doar opt zile

Slovacia a testat mai mult de jumătate din populaţie în cadrul unei campanii fulger de depistare a infectărilor cu coronavirus, a anunţat miercuri prim-ministrul Igor Matovic.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale noilor tulpini de coronavirus
Care sunt cele mai frecvente simptome ale noilor tulpini de coronavirus

Un studiu al Oficiului pentru Statistici Naționale (ONS) din Londra arată care sunt cele mai frecvente simptome ale variantei britanice de coronavirus, informează BBC.

Cinci fete au rămas orfane după ce mama lor a murit de Covid. Femeia le-a transmis un mesaj de adio prin videocall

Pandemia de coronavirus a ucis până acum aproape 2,2 milioane de oameni în întreaga lume, potrivit datelor oficiale.

Recomandări
Presa internațională, la picioarele lui David Popovici: „Noul Tarzan al înotului”, „Omul care nu are limite”
Presa internațională, la picioarele lui David Popovici: „Noul Tarzan al înotului”, „Omul care nu are limite”

„Bun venit în universul lui Popovici!”, au scris pe Twitter organizatorii Campionatelor Europene de Natație din Roma, după fenomenalul succes al campionului nostru.

Cele cinci secete extreme care au schimbat cursul istoriei. Momente de cotitură ale omenirii
Cele cinci secete extreme care au schimbat cursul istoriei. Momente de cotitură ale omenirii

Dacă rapoartele despre încălzirea globală au fost legate de seceta din ce în ce mai pronunțată la nivel global, perioadele de ariditate extremă au existat și de-a lungul istoriei, nu numai în prezent.

Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii
Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.