Un tren cu peste 400 de refugiați a ajuns în Gara de Nord din Capitală: „Situația se agrava de la o zi la alta”
Un tren cu peste 400 de refugiați a ajuns vineri seară în Gara de Nord din Capitală.
Oamenii au avut de parcurs un drum lung şi obositor până să ajungă aici. Au ieșit din Ucraina pe la granițele cu Republica Moldova, de unde au fost preluați de o altă garnitură către Iaşi şi apoi spre Bucureşti.
Pe peron au fost așteptați de voluntari care le-au oferit hrană, apă și transport spre adăposturi.
Zeci de copii cu lacrimi în ochi, obosiți și derutați au ajuns în Gara de Nord din București alături de familiile lor. Cei mai mulți dintre ei sunt prea mici să înțeleagă ce se întâmplă și de ce tații sau frații lor mai mari au rămas acasă. Pentru ei este o călătorie, a cărei destinație nici măcar părinții lor n-o știu încă.
”Orașul meu a fost atacat, iar azi armata rusă l-a invadat. E destul de înfricoșător, a trebuit să plecăm. Suntem foarte recunoscători pentru tot ajutorul, pentru că nu știi pe unde să mergi, ești speriat, pierdut.
Ați lăsat pe cineva acasă?
Da, părinții noștri, bunicii, soții noștri, toți sunt acolo.”
”Erau bombe și atacuri în fiecare zi. Trebuia să mergem la adăpost în fiecare zi, uneori chiar și noaptea, când dormeau copiii și stăteam pe jos. A fost foarte înfricoșător.”
”Vreau să plec cât mai departe de acel loc, oamenii sunt speriați de război. Am stat acolo opt zile și mi-am dat seama că nimic nu e bine, situația se agrava de la o zi la alta.”
Pentru a evita aglomerația, autoritățile au decis să scoată pe rând refugiații din fiecare vagon și să îi direcționeze către autobuzele care i-au dus la cazări.
O asociație, alături de voluntarii SMURD și SABIF, le oferă celor care ajung în gară alimente și apă. Ana este voluntară și povestește că donațiile vin de unde se așteaptă mai puțin.
Ana Olaș, voluntară: ”Vin inclusiv studenți, cu ghiozdanul și scot. Au venit azi cu 5-6 pateuri, este copleșitor. Vin din toată inima și din puținul lor și dau și aici. Vin și transporturi mari, vin și donații foarte mari, dar vin și oameni individual.”
Câțiva prieteni s-au mobilizat și de câteva zile stau în gară pentru a-i transporta gratuit pe refugiații ucrainieni la adăposturi.
”N-am să mai folosesc niciodată expresia speriat de bombe. Acum am văzut într-adevăr ce înseamnă lucrul acesta. Oamenii vin foarte speriați, n-au încredere în nimeni”, spune un tânăr.
Dacă doriți să ajutați poporul ucrainean puteți dona și în conturile deschise de asociațiile non-guvernamentale, de asemenea puteți ajuta și prin SMS. ProTV susține aceste campanii.