În București se trăiește ca în vestul Europei. Locuitorii au la dispoziție, în medie, 18.500 de euro pe an pentru cheltuieli
În București se trăiește ca în vestul Europei. Cel puțin asta arată un studiu recent care a comparat sumele pe care le au la dispoziție locuitorii țărilor europene pentru mâncare, cumpărături, vacanțe, și alte cheltuieli de zi cu zi.
Dacă vorbim de restul țării, însă nivelul de trai este mult mai scăzut. România se clasează pe locul 33 din 42 de state analizate, deși am urcat o poziție comparativ cu anul trecut.
Potrivit studiului NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024, Bucureştiul a ajuns pentru prima dată la același nivel cu puterea medie de cumpărare a Europei. Dar, deși veniturile sunt mai mari, prețurile au crescut și ele.
„Toate s-au scumpit, cel puțin eu nu văd un trend pozitiv pentru noi. La noi, anumite prețuri sunt mult mai mari ca în vest. Da, în București locuințele sunt încă mai ieftine decât în vest, dar în rest nu prea”, crede un bucureștean.
„Simt doar că muncesc mai mult și câștig mai puțin, și banii nu mai au nicio valoare, din păcate, cel puțin așa o simt eu personal. În jur, se vede, deci probabil că alții o duc mai bine decât media”, spune alt locuitor al Capitalei.
Un locuitor din București are la dispoziție, în medie, peste 18.500 de euro pe an pentru toate cheltuielile, cum ar fi cele legate de alimentație, cumpărături, facturi, vacanțe sau transport, arată studiul. Cu alte cuvinte, cei din Capitală o duc la fel de bine ca unii dintre vestici, pentru că puterea de cumpărare medie la nivel european este cam la același nivel: 18.700 de euro.
Dacă vorbim de toată țara însă, puterea de cumpărare este la jumătate, arată acelaşi studiu. Vorbim de o medie de aproape 9.100 de euro, suma pe care o are la dispoziție un român, în medie, pentru cheltuieli. Sunt diferențe mari de la o regiune la alta. Nivelul de trai este mai ridicat în București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara. În mare parte din țară, oamenii o duc greu, însă.
Deși România a înregistrat o creștere de peste opt procente, ne clasăm sub alte țări din regiune, cum ar fi Ungaria, Polonia sau Cehia. Apare aici și Spania, pentru că este singura țară din vestul Europei cu o putere de cumpărare mai mică decât media europeană și chiar mai mică decât cea din București: sub 18.000 de euro.
Diferența este uriașă față de primele țări din clasament. Pe primul loc este Liechtenstein - un locuitor de aici are peste 70.000 de euro la dispoziție, pe an, pentru cheltuieli. Urmează Elveția şi Luxemburg, iar în top 10 mai sunt Austria, Germania, Marea Britanie, iar de anul acesta, a intrat și Olanda.
Studiul Gfk a inclus 42 de țări în total și a analizat veniturile populației, neajustate la inflație.