Un sat din Bistrita ramane fara apa in fiecare an, iar oamenii fura din localitatea vecina. Autoritatile nu au nicio solutie
La inceput de primavara, locuitorii unei comune din Bistrita se confrunta deja cu seceta. Au ramas fara apa in fantani si ca sa-si adape animalele, se vad nevoiti pur si simplu sa ia apa de la hidrantii din localitatile vecine.
Desi autoritatile spun ca au un plan de introducere a canalizarii in comuna, se pare ca nici anul acesta proiectele nu vor fi puse in aplicare, iar oamenii stau la mila Cerului, si asteapta sa ploua.
In Sânmihaiu de Câmpie, judetul Bistrita-Nasaud, inca din primele zile de primavara cand brusc vremea s-a incalzit localnicii au inceput sa aiba probleme cu apa. Pentru ca in localitate nu exista nici un sistem de colectare a apei, doar cativa sateni au fantanile pline. Ceilalti trebuie sa care zilnic apa de baut de la cele 3 fantani facute in localitate de primarie pentru situatiile de criza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este apa la fantana satului de baut, pentru animale aducem cu cisterna”, spune un localnic. Cel mai greu le este crescatorilor de animale care trebuie sa aiba zilnic pentru vite sau oi, cate o cisterna de apa.
Oamenii sunt disperati si spun ca pe zi ce trece le este tot mai greu. “ii foarte greu cu apa cand am de spalat haine sau la orice imi trebuie trebuie sa aduca cu bidoanele, daca nu sunt ei acasa sa aduca trebuie sa astept, ca nu am apa”, povesteste o femeie din sat.
Asa se face ca in oamenii iau apa de la hidrantii din localitatea vecina - Zoreni. Din acest motiv insa, cei din Zoreni raman fara apa. Autoritatile cunosc situatia si ridica din umeri.
Nicula Dorin - viceprimarul comunei Sânmihaiu de Câmpie: "Acolo sunt multi fermieri care au nevoie de apa de la Zoreni au fost cazuri cand s-au dus noaptea si daca te duci noaptea poti zice ca e furt. Si-au cumparat mufe, se conecteaza la hidrant si in nici 2 minute ii plin un bazin de 1000 de litri. "
Desi satul este inclus in Masterplanul pentru aductiune de apa, din cauza birocratiei, lucrarile nu vor incepe nici anul acesta, asa ca singura solutie a fermierilor... este ploaia.