Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa
In cazul unui dezastru nuclear la Cernavoda, cei care stau pe o raza de 10 kilometri nu vor putea fi evacuati rapid, iar in cazul unui cutremur major, cu exceptia vestului tarii, toate celelalte regiuni vor fi serios afectate.
In Bucuresti, Sibiu, Prahova sau Buzau va fi dezastru. Sunt informatii care apar in raportul de risc pe tara, primul de acest gen intocmit de autoritati. Specialistii au elaborat inclusiv o matrice cu dezastrele care ne-ar putea lovi; dupa seisme sunt inundatiile si seceta.
Scenariul simulat de autoritati a presupus producerea unui cutremur nimicitor: 8,1 la o adancime de 90 de kilometri, in Vrancea, adica unul de suprafata, devastator. Jumatate de tara ar fi afectata de seism.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Raportul complet poate fi descarcat de la finalul acestui articol
Impactul asupra omului va fi foarte mare in Bucuresti, Buzau, Galati, Prahova, dar si in Sibiu sau Brasov. Asta se traduce in cladiri prabusite si pierderi de vieti omenesti.
Prin acest program, autoritatile vor sa vada unde apar cele mai mari probleme ca sa ia masuri de prevenire. Multe dintre ele sunt cunoscute deja, insa nici pana acum rezolvate. Pe lista se afla, de exemplu, consolidarea Centrului Vechi din Capitala, care s-ar prabusi in totalitate la un seism major.
Totul vine ca urmare a "posibilitatii si probabilitatii de aparitie a unui cutremur major in 30-40 de ani, care este o realitate statistica", noteaza oficialii in raportul de tara.
Asadar, ne pregatim pentru un cutremur pe care il anticipam ca va fi major. Este temerea cea mai mare a autoritatilor ca seismul va face zeci de mii de victime. Pe locul doi ca risc sunt inundatiile, iar trecutul ne arata ca in Romania aproape nu este an sa nu avem sute de gospodarii inghitite de ape. Pe locul trei sunt secetele care afecteaza 7,1 milioane de hectare, aproximativ jumatate din totalul terenului agricol.
Desi mult mai putin probabil, riscul unui accident nuclear este luat si el in calcul. In acest caz, un scenariu simulat pentru centrala de la Cernavoda arata ca peste 30.000 de persoane locuiesc pe o raza de 10 km in jurul centralei, numita zona de hazard.
Evacuarea va fi extrem de grea, dat fiind ca exista doar doua cai de iesire din oras. Raportul spune ca trebuie gasite masuri de prevenire si de reactie in caz de necesitate.
Intocmirea raportului a fost o conditie pentru ca tara noastra sa utilizeze fonduri europene, inclusiv pentru dotarea salvatorilor, care au mare nevoie de masini si echipamente moderne.
Raed Arafat, secretar de stat: "Depasirea echipamentelor este clara. Majoritatea masinilor sunt din anii 2008, 2009, necesita o schimbare urgenta."
In 2018, 78 la suta din ambulantele SMURD vor avea peste 10 ani vechime.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, cutremur, inundatii, dezastru nuclear,
Dată publicare:
21-02-2017 22:50