"Lacul lui Eminescu" de la Ipotesti este in pericol sa dispara, cu tot cu nuferii galbeni care l-au fermecat pe poet
Din cauza secetei prelungite din ultimii doi ani, lacul a secat, in timp ce culturile agricole din judetul Botosani s-au uscat.
Specialistii spun ca lacul plin de nuferi va ramane o amintire, daca seceta va continua si in urmatorii ani.
Cei care se ocupa de intretinerea lacului spun ca izvoarele din amonte care alimenteaza locul au secat, iar scurgerile de pe versanti au fost aproape de zero din cauza lipsei precipitatiilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pana in prezent, aproximativ o treime din nuferi au disparut, iar cei ramasi risca sa dispara si ei daca nu va ploua.
Cum aproape o treime din lac este secata, radacinile nuferilor au ramas la suprafata si s-au uscat. Situatia se anunta si mai ingrijoratoare daca seceta va continua. Locul istoric in care Mihai Eminescu si-a petrecut copilaria si a scris primele poezii risca sa ramana fara un obiectiv turistic national.
Turistii care vin in zona, pe urmele lui Eminescu, sunt revoltati de faptul ca autoritatile nu au luat nicio masura.
Autoritatile sustin ca daca nu vor reusi sa gaseasca o solutie pentru alimentarea lacului cu apa, vor incerca sa scoata din el cateva zeci de radacini de nuferi pe care le vor planta intr-o pepiniera. Cnad lacul se va umple din nou- din mila Domnului- acestea sa fie replantate.
De altfel, in judetul Botosani, din cauza secetei, a fost declansata starea de alerta.
La Hiliseu Horia, una dintre comunele grav afectate, majoritatea izvoarelor au secat cu totul. Cea mai afectata cultura a fost cea de porumb. Pe anumite zone, pierderile fermierilor au ajuns si la 80%.
Jumatate din comunele din judet au solicitat si obtinut declansarea starii de alerta pentru a primi apa potabila, dar si carburant pentru pompe care foreaza dupa apa la mare adancime. In tot acest timp, apa care mai exista in fantanile publice a fost rationalizata si s-a interzis pasunatul pe suprafetele afectate de seceta.