Ștefania și-a dorit un tort de ziua ei, dar nu l-a primit: ”Tati mi-a dat 5 lei pentru dulciuri”
Sărăcia pe care autoritățile promit că o stârpesc de ani de zile apasă pe umerii multor oameni. Un român din 3 trăiește la limita supraviețuirii, potrivit unui studiu: ''World Vision''.
Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare și pentru abandonul școlar sau analfabetismul funcțional.
Ștefania are 9 ani. Copila și-a dorit de ziua ei un tort, însă părinții au atâtea greutăți încât visul ei a rămas neîmplinit.
Ștefania: „Cu aromă de fructe de padurte, vanilie și cacao”
Reporter: „Nu ai avut tort de ziua ta?”
Ștefania: „Nu… a fost mai greu cu banii. Mi-a făcut mami o ciocolată cadou și tati 5 lei să iau dulciuri.”
Familia locuiește în satul Zberoaea, în județul Iași. Doar tatăl muncește. Că zilier în construcții abia câștigă cât să își hrănească cei trei copii. Dacă nu ar fi fost alocațiile celor mici, nu ar fi supraviețuit. Abia au 2.000 de lei pe luna și asta doar dacă bărbatul își găsește de lucru.
Andreea Vieru, mama copiilor: „Mai renunțăm la ce mai trebuie pentru noi și luăm la copii. Mai muncesc și eu cu ziua. Sunt momente când văd că alții au pachet mai bun și eu poate nu am tot timpul să le pun în ghiozdan”
Ștefania: „Mi-a cumpărat caiet de tip doi, caiet matematică, caiet dictando”
Reporter: „Sunt și momente când mami îți spune că nu avem bani?”
Ștefania: „Da”
Reporter: „Și tu ce spui?”
Ștefania: „Nimic. Nu contează. Înteleg, că sunt mare.”
Familia Radu din Ghermanesti, județul Vaslui, are cinci copii și un venit puțin peste 1.500 de lei.
Părinții se zbat mult că să răzbească, mai ales că fata cea mare este elevă la un liceu din Huși și face naveta.
Nicoleta Radu, mama: „Te duci cu ziua, muncești în sezon, la prășit, la cules, apoi nu îți mai da nimeni un leu. Ăștia mici se duc și iau pe datorie. Îmi plânge sufetul mai ales de aia mare, care pleacă la 6, pleacă flamandă, vine flamandă”.
Cumplit este că, la țară, un copil din doi se confruntă cu riscul de sărăcie, iar peste 27 la sută dintre tinerii de peste 18 ani renunta la școală. Datele reies din studiul făcut de World Vision.
Mihaela Nabar, director executiv World Vision România: „Vorbim de o populație în România care rămâne în sărăcie permanentă și extremă, respectiv 20 la sută din populație. Trebuie să ne uităm către servicii de integrare reale și către o reforma a serviciilor sociale. Societatea nu devine sustenabilă uitându-ne la strategii, pentru că există, dar problema este că nu sunt implementate”.
Romeo Asiminei, sociolog UAIC Iași: „În mediul rural discutăm în continuare despre venituri în zona gri sau zona neagră. Politicile macroeconomice își arată în continuare limitarea”.
Acum patru ani, România a adoptat Agenda Globală 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă înaintate de ONU, iar în 2016 guvernul a elaborat un plan antisaracie, însă efectele nu se văd în studiile făcute de specialiști.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, studiu, copii, saracie, tara, abandon, world vision, supravietuire, scolari,
Dată publicare:
13-10-2019 20:19