Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze
Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei "legături" între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero.
"Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce", a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, potrivit Agerpres.
"Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce", a adăugat el, în contextul în care EMA urmează să se reunească pentru a analiza această chestiune în perioada 6 - 9 aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (...) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.r.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru", a adăugat Marco Cavaleri.
EMA se reuneşte pentru actualizarea analizei privind AstraZeneca şi cazurile de coagulare sangvină
Experţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) se reunesc săptămâna aceasta pentru a finaliza evaluarea cazurilor rare de coagulare sangvină şi posibila lor legătură cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, a cărui administrare a fost suspendată în unele ţări europene pentru cei cu vârsta sub 60 de ani în aşteptarea concluziilor, relatează marţi EFE.
Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă (PRAC), însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman autorizate de EMA, are programate reuniuni de marţi şi până vineri, astfel încât se aşteaptă ca raportul de evaluare actualizată privind siguranţa vaccinului AstraZeneca să fie gata în următoarele zile.
La precedenta întâlnire, din 31 martie, PRAC nu a eliminat relaţia cauză-efect, dar nici nu a găsit evidenţe clare ale legăturii dintre AstraZeneca şi dezvoltarea de coagulări sangvine şi o scădere a numărului de plachete (trombocitopenie), astfel încât EMA a continuat să considere că beneficiile acestui vaccin asupra COVID-19, o boală cu risc de spitalizare şi deces, sunt mai mari decât orice efect secundar.
De mai multe săptămâni, au apărut anumite suspiciuni legate de posibile efecte secundare grave, dar rare, după ce medicii au observat la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca cazuri de tromboze atipice.
Câteva zeci de cazuri au fost deja recenzate, dintre care unele s-au încheiat prin decese. În Marea Britanie au fost raportate 30 de cazuri şi şapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate până în data de 24 martie.
Până marţi, EMA a susţinut că "nicio legătură de cauzalitate cu vaccinul AstraZeneca nu a fost dovedită", deşi aceasta este "probabilă", şi că avantajele furnizate de acest vaccin împotriva noului coronavirus sunt în continuare mai mari decât riscurile.
Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea East Anglia, a declarat pentru AFP că "elementele de probă înclină mai degrabă în sensul că vaccinul AstraZeneca-Oxford este într-adevăr cauza".
Din motive de precauţie, mai multe ţări, precum Franţa, Germania şi Canada, au decis să nu mai administreze acest vaccin sub o anumită vârstă. Norvegia şi Danemarca au suspendat complet utilizarea vaccinului AstraZeneca, pentru moment.
La rândul lor, reprezentanţii AstraZeneca au dat asigurări în luna martie spunând că "nu există nicio dovadă de risc agravat" şi au adăugat sâmbăta trecută că "siguranţa pacienţilor" reprezintă "prioritatea" acestei companii.