Un procuror si un politist, retinuti in urma scandalului permiselor auto luate pe spaga in Teleorman

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul permiselor auto luate pe spaga în Teleorman s-a lasat cu doua retineri facute de procurorii DNA. Seful serviciului politiei rutiere a fost trimis dupa gratii pentru 24 ore, acuzat ca a primit mita sume de bani sau produse.

Retinut a fost si un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca procurorul Ovidiu Toma de la PT Teleorman si Danut Dobre, seful Serviciului Politiei Rutiere Teleorman, vor fi prezentati joi Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Cei doi au fost retinuti miercuri seara de procurorii anticoruptie. Procurorul Ovidiu Toma este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni), favorizarea faptuitorului (4 infractiuni) si influentarea declaratiilor, iar comisarul de politie Danut Dobre de trafic de influenta (10 infractiuni), luare de mita (4 infractiuni), complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si la favorizarea faptuitorului (2 infractiuni).

Potrivit unui comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul institutiei, in 2015, la nivelul IPJ Teleorman - Serviciul Politiei Rutiere, precum si la nivelul SPCRPCIV - Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari din Prefectura Teleorman, au fost identificati mai multi ofiteri si agenti de politie care desfasurau activitati infractionale in legatura cu: obtinerea frauduloasa, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere; interventii exercitate la nivelul unor ofiteri si agenti de politie (agenti constatatori) in vederea neindeplinirii atributiilor de serviciu sau indeplinirii frauduloase a acestora, prin aplicarea unor sanctiuni mai blande persoanelor contraveniente, conducatori auto, in schimbul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Citește și
om de afaceri mita in plic euro
Comisar sef, retinut pentru luare de mita. Ar fi cerut drept spaga apa minerala, vin si 15 fripturi

DNA precizeaza ca Danut Dobre a primit de la patru persoane produse alimentare si sume de bani, ca urmare a interventiei la subordonati pentru inlaturarea raspunderii contraventionale in legatura cu abateri constatate la regimul circulatiei.

De asemenea, el primit de la mai multe persoane sume cuprinse intre 100 si 500 de euro, produse alimentare si bauturi alcoolice, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa agenti de la Serviciul Permise pentru ca rude si cunostinte ale acestora sa fie declarati ''admisi' la proba practica a examenului pentru obtinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozitiilor legale.

"O parte din bani au fost pretinsi si primiti in schimbul 'protectiei' pe care ofiterul de politie s-a angajat sa o asigure unui cunoscut de-al sau, in cazul comiterii unor abateri la regulile de circulatie. Bunurile si sumele de bani au fost primite de Dobre fie la domiciliul sau fie la biroul profesional", au retinut procurorii.

In intervalul iunie - august 2015, sustine DNA, seful Politiei Rutiere Teleorman a intervenit pe langa procurorul Toma ca sa dispuna clasarea unei cauze, in contradictie cu situatia de fapt si probele administrate, in vederea exonerarii de la raspunderea penala a doi agenti de politie.

"Inculpatul Toma a fost de acord cu solicitarea respectiva si, in 24 iunie, l-a contactat pe avocatul persoanei vatamate, caruia i-a solicitat sa faca demersuri pe langa clientul sau, in asa fel incat sa-l convinga pe acesta sa dea o declaratie neconforma adevarului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul PT Teleorman. Toma i-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie 5.000 de lei", se spune in comunicat.

DNA mentioneaza ca, in 11 septembrie, procurorul a contactat persoana vatamata, cu care a negociat in numele agentilor, stabilind ca in urma remiterii a 10.000 de lei de catre cei doi, sa dea o noua declaratie, neconforma realitatii. In 15 septembrie, Ovidiu Toma l-a contactat pe agentul de politie si i-a solicitat sa achite suma promisa, asigurandu-l ca doar in urma acestui demers si a unei declaratii neconforme realitatii a persoanei respective va putea sa adopte o solutie de clasare prin care sa-l absolve de orice forma de vinovatie.

"In aceste imprejurari, la 17 septembrie, inculpatul, dupa o discutie prealabila cu avocatul persoanei vatamate, l-a instruit pe aceasta cu privire la continutul declaratiei pe care urma sa o dea clientul sau. Ulterior, in aceeasi zi, in prezenta acestora, Toma a intocmit o declaratie din care rezulta in mod neadevarat ca incidentul care facea obiectul dosarului ar fi fost declansat de comportamentul violent al persoanei vatamate, determinand-o pe aceasta sa-si insuseasca declaratia intocmita si sa o semneze. Urmare a declaratiei, (...), inculpatul Toma a dispus solutia clasarii urmaririi penale, atestand in mod neadevarat ca cei doi agenti s-au aflat in legitima aparare si au ripostat ca urmare a violentelor pe care le-a exercitat persoana vatamata", sustin procurorii.

In martie 2015, PT Teleorman a fost sesizat in legatura cu savarsirea unor infractiuni de coruptie de catre mai multi lucratori din IPJ Teleorman. "Printre altele, in sesizarea formulata se arata ca, in 2014, doi agenti de politie din cadrul Biroului Politiei Rutiere Turnu Magurele, au pretins si primit 600 de lei, cu titlu de mita, de la o persoana, depistata pe raza localitatii, pentru a nu-i intocmi acesteia din urma un dosar penal. Cauza a fost repartizata spre solutionare lui Ovidiu Toma care, pe 31 august, a dispus clasarea cauzei, motivand, in mod informal, adoptarea acestei solutii", mai arata DNA.

Anchetatorii au constatat ca procurorul a urmarit favorizarea celor doi agenti, sens in care cu buna stiinta: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor; a respins in mod discretionar solicitarea ofiterilor DGA de a desfasura anumite activitati specifice; a divulgat numele denuntatorului si demersurile sale in vederea solutionarii favorabile unei alte persoane, mai inainte de solutionarea cauzei; i-a avertizat pe cei doi agenti despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

Procurorii desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Scandal de coruptie in Teleorman. Seful Politiei Rutiere ar fi primit bani si tuica pentru a elibera permise de conducere
Scandal de coruptie in Teleorman. Seful Politiei Rutiere ar fi primit bani si tuica pentru a elibera permise de conducere

Scandal de coruptie la Serviciul Rutier si cel de Permise din judetul Teleorman. Unul dintre cei doi sefi ai acestor institutii publice a fost retinut de DNA, pentru trafic de influenta si luare de mita, dupa mai multe ore de audieri.

Comisar sef, retinut pentru luare de mita. Ar fi cerut drept spaga apa minerala, vin si 15 fripturi
Comisar sef, retinut pentru luare de mita. Ar fi cerut drept spaga apa minerala, vin si 15 fripturi

Procurorii DNA l-au retinut joi pe Mirel-Misu Mindinica, comisar sef in cadrul Sectiei 11 Politie, pentru luare de mita, urmand a fi prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Drama prin care trece un politist, ranit intr-o explozie acum 3 ani. Darius a suferit arsuri pe 80% din suprafata corpului
Drama prin care trece un politist, ranit intr-o explozie acum 3 ani. Darius a suferit arsuri pe 80% din suprafata corpului

Victima nevinovata a unei povesti care aduce izbitor cu nenorocirea de la Bucuresti este Darius, un politist criminalist care stie perfect cat de mutilant poate sa fie focul. Acum trei ani a sarit in aer, la Sighetul Marmatiei.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.