Orașul din România unde polițiștii vor confisca banii cerșetorilor
Consilierii locali din Arad au adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre propus de Primărie prin care sunt crescute amenzile pentru cerşetorie, iar veniturile obţinute prin apelarea la mila publică sunt confiscate de către poliţiştii locali.
Proiectul a întrunit unanimitate de voturi în şedinţa Consiliului Local Arad, măsurile având drept scop reducerea fenomenului cerşetoriei în oraş.
Hotărârea adoptată de consilieri prevede sancţiuni mai aspre pentru persoanele care apelează la mila publicului, respectiv triplarea cuantumului amenzilor şi confiscarea sumelor rezultate din cerşetorie, bani care vor fi transformaţi în venit la bugetul local.
"Hotărârea adoptată prevede nu doar o majorare semnificativă a amenzilor pentru cei care sunt prinşi cerşind, dar, mai mult decât atât, va da posibilitatea poliţiştilor locali, împuterniciţi în acest scop, să confişte banii obţinuţi de către cerşetori din această activitate. Este una din măsurile prin care încercăm să oprim acest fenomen şi cred că va da rezultate, aşa cum a dat şi în Cluj-Napoca, unde se aplică o astfel de măsură de câţiva ani. Este modelul pe care l-am folosit şi noi în elaborarea proiectului aprobat cu unanimitate de voturi", a declarat, în urma şedinţei, primarul interimar al municipiului, Călin Bibarţ, potrivit Agerpres.
Edilul a spus că, în paralel, se vor aplica mai multe măsuri menite să oprească "acest val de oameni ai străzii care produc un disconfort arădenilor, dar şi o imagine negativă oraşului".
Între măsurile adoptate recent, se numără obligarea cerşetorilor care au acumulat mai multe amenzi neplătite să presteze muncă în folosul comunităţii. Totodată, Primăria Arad, Poliţia Locală, Direcţia de Asistenţă Socială şi Episcopia Ortodoxă vor colabora în cadrul unui proiect ce se va desfăşura în premieră în municipiu, prin care se va încerca reintegrarea socială a cerşetorilor şi oamenilor străzii sau trimiterea lor în judeţele din care au venit în Arad, unde vor fi contactate autorităţile locale pentru reintegrare în familii sau în comunităţi.
Pentru ca toate măsurile să aibă efect, autorităţile fac un apel la populaţie "să renunţe la obiceiul de a oferi cerşetorilor sume de bani şi să anunţe prezenţa lor pe străzile din municipiu".
Primăria estimează că în jur de 100 de cerşetori sunt prezenţi în fiecare zi pe străzile din Arad, număr care nu a mai fost întâlnit niciodată după 1990.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!