Un preot de doar 46 de ani din Dolj și soția lui au murit la o zi distanță, răpuși de Covid-19

Ultima actualizare: 24-10-2021 11:35

Un preot de doar 46 de ani din Dolj și soția lui, au murit la o zi distanță, răpuși de Covid-19. Nu erau vaccinați, iar acasă plâng acum după mama și tata, doi băieți.

Un preot de doar 46 de ani din Dolj și soția lui, au murit la o zi distanță, răpuși de Covid-19. Nu erau vaccinați, iar acasă plâng acum după mama și tata, doi băieți. Și episcopul Gurie al Devei, a ajuns târziu la spital, unde a fost internat direct la Terapie Intensivă. A pierdut lupta la 52 de ani. Cum prea puțini prelați încurajează vaccinarea, mulți dintre enoriași sunt debusolați, deși pericolul care îi pândește este uriaș.

Părintele din localitatea Orodel, din județul Dolj, s-a stins după ce a fost confirmat cu Covid. La o zi distanță a murit și preoteasa. Aveau 46 de ani și nu erau vaccinați. Cumplit este că, în urma lor, au rămas orfani doi băieți. Cel mic are doar 7 ani. Soția preotului suferea de diabet și avea probleme cardiace.

Costinel Dolea, unchiul preotului: "Ca și părinte te duci și colo și colo și uite că s-a îmbolnăvit și el și soția. A intrat în contact pe unde a fost."

Șocați de cele întâmplate, oamenii din sat au mers în număr mare vaccineze.

Localnică:
"Nu m-am vaccinat până acum, dar vreau să mă duc și eu pentru că mi-e frică. E de speriat, nu vedeți."

Bassem Elghadban, medic coordonator Centrul de vaccinare Plenița: "Lumea a văzut că nu este o minciună sau o glumă. Ieri, am făcut 70 de vaccinări."

Boala nu l-a cruțat nici pe Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei. Acesta a ajuns în stare gravă la spital pe 8 octombrie. O zi mai târziu a fost mutat la Terapie Intensivă. La ultimul examen tomograf s-a stabilit că avea plămânii afectați în proporție de 85%. În timp ce era pregătit pentru transferul cu elicopterul la spitalul din Târgu Mureș, a intrat în stop cardio-respirator. Cei de la DSP Deva precizează că prelatul avea adeverință de vaccinare.

De la debutul crizei sanitare preoții nu s-au grăbit să încurajeze vaccinarea. Există însă și excepții. De pildă, părintele Crin-Triandafil Theodorescu din Năsăud, care a scris pe pagina pe Facebook: "Da, m-am vaccinat fluierând și o să fac și boosterul. Pentru că primul om care m-a luat în brațe chiar înaintea mamei a fost un medic, pentru că băiatul meu, ceva mai citit și lucrând în cercetare, spune că e în regulă să mă vaccinez".

Și Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, îndeamnă pe Facebook: "Să deschidem fereastra sufletului să pătrundă lumina. Procurați tot ce spun medicii pentru a apăra orice persoană de acest virus nemilos!"

În tot acest timp serviciul Voluntar de Urgență din Bistrița a instalat în fața bisericii Sfânta Ana un centru mobil de vaccinare. 159 de persoane s-au imunizat după slujbă, în special cu prima doză.

Irinel Rad, șef SVSU Bistrița: "Pe la ora 12 am fost informat de către medicul de la punctul de vaccinare "domnul Rad nu mai avem vaccin". A fost mare bucurie la noi."

Coronavirusul a răpus mai multe fețe bisericești. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților s-a stins după 4 săptămâni de suferință. Părintele Varlaam, stareţul Mănăstirii Partoş, a murit la doar 42 de ani. La rândul său Starețul Ghelasie Țepeș, de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighişoara, cunoscut drept ucenicul lui Arsenie Boca, s-a prăpădit la 58 de ani, tot de Covid.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO