Exerciţiul ”Seism 2018”. Cel mai recent bilanţ indică peste 4.300 de morţi și peste 8.000 de răniţi
Exerciţiul "Seism 2018", cea mai mare simulare pusă în scenă de autorităţile române, se va încheia marți.
Potrivit DSU, la începutul celei de-a patra zile de desfăşurare a exerciţiului Seism 2018, potrivit scenariului, se înregistrează peste 4.380 de persoane decedate, 8.040 de persoane rănite, şi aproximativ 50.000 de persoane fără adăpost.
De asemenea, 48.000 de consumatori au rămas fără electricitate şi 55.000 nu beneficiază de alimentare cu apă. 1.130 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii, 228 de persoane sunt prinse sub dărâmături, iar 833 sunt încă dispărute.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Totodată, în urma seismului înregistrat sâmbătă şi a celor două replici care au urmat, au fost afectate 5.240 de clădiri (460 distruse total, 1.700 distruse parţial, iar 3.080 nu mai prezintă siguranţă pentru locuit).
Conform scenariului, în urma cutremurului au fost distruse şase spitale din Bucureşti, 23 de unităţi spitaliceşti au fost distruse parţial, iar 9 au fost avariate, dar au rămas funcţionale, arată DSU.
În ultimele 24 de ore, echipele de salvatori au desfăşurat misiuni de căutare-salvare, scoatere a victimelor de sub dărâmături, recuperare a persoanelor blocate la înălţime, asistenţă şi evacuare medicală a victimelor.
În continuare, rămân funcţionale taberele de sinistraţi din localităţile Afumaţi şi Voluntari, din judeţul Ilfov, precum şi cele trei tabere organizată la Arena Naţională din Bucureşti, cu o capacitate totală de peste 30.000 de persoane.
Pentru acordarea asistenţei medicale pentru persoanele rănite sunt funcţionale două spitale mobile româneşti, spitalul mobil israelian, spitalul mobil austriac, spitalul mobil italian şi cel norvegian.
Un spital a fost închis din cauza varicelei
Luni nu au lipsit nici incidentele. Un spital mobil a fost închis după ce un participant a fost diagnosticat cu varicelă.
Pe de altă parte, prefectul capitalei, Speranţa Cliseru, a constatat că mulţi şefi de instituţii nu s-au prezentat la aplicaţii.
Raed Arafat: "Am avut un incident real. Am închis spitalul românesc de nivel 1 al Smurdului, noaptea trecută până azi (luni - n.r.) la 12:00. Având în vedere că unul din colegii noştri care lucrează acolo a avut varicelă. Fiind o boală infecţioasă, am anunţat echipele de salvare să nu mai trimit pacienți acolo, am luat măsuri de dezinfecţie."
Pe de altă parte, imediat după meciul de fotbal România-Serbia, pompierii au transformat Arenă Naţională în tabăra de sinistraţi.
În cadrul exerciţiului, Primăria Capitalei a amplasat în aproximativ patru ore, în parcarea subterană, 10.000 de paturi de campanie şi tot atâţia saci de dormit.
Foto: "Tabăra de sinistraţi" de la Arenă Naţională
Prefectul Bucureştiului a constatat că mulţi dintre cei cu funcţii de răspundere trag chiulul.
Speranţa Cliseru: "Unii conducători de instituţii, membri, chiar dacă au văzut în media şi peste tot, nu au venit la convocarea pe mail şi telefon. Nu au venit până acum. Unii trebuia să fie aici şi aseară şi nu au răspuns nici la telefon."
Ziua a fost dedicată misiunilor internaţionale. La prânz un avion al forţelor aeriene slovace a asigurat, potrivit scenariului, evacuarea victimelor de alte naţionalităţi.
Iar o echipă de salvare a pompierilor din Bulgaria a intervenit la fabrica de bere Rahova.
Alexandra Venghi, presupusă victimă: "Au verificat dacă sunt conştientă, apoi au constatat că nu e o rană gravă şi am fost trecută la urgenţe minore. Am fost tratată în salvare, ceilalţi duşi la spitale."
Echipajul a plecat spre spitalul israelian amplasat în bază militară numărul 70 în Pantelimon. Potrivit aplicaţiilor mobile, drumul până acolo ar dura peste 38 de minute. Echipajul a folosit semnalele acustice şi luminoase şi a reuşit să ajungă la destinaţie doar cu opt minute mai devreme din cauza traficului.
Foto: "Tabăra de sinistraţi" de la Arenă Naţională
Raed Arafat: "Dimineaţă a fost mai greu că e aglomerat."
28 de ţări au trimis în România observatori şi participanţi la acest exerciţiu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: smurd, raed arafat, seism, exercitiu, arena nationala, speranta cliseru,
Dată publicare:
16-10-2018 08:47