Exercițiu SEISM 2018: Mii de victime după un seism de 7,5. Este propusă instituirea stării de urgență

×
Codul embed a fost copiat

Un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că exerciţiul Seism va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri.

Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi - Universitate. "Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă", a subliniat Raed Arafat.

MAI precizează că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Citește și
Cutremur Haiti
Cutremur de 5,9 pe Richter în Haiti. Sunt mai mulți răniți și 11 morți
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare)", arată sursa citată.

 

Exerciţiul vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală.

La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Exercițiul va dura până în data de 18 octombrie. Este un exercițiu internațional, la care participă 26 de state. Timp de cinci zile vor fi simulate diverse situații, atât pe timp de zi, cât și noaptea.

Exercițiul se desfășoară în București, dar și în marile centre universitare. Totul se va petrece ca într-o situație reală: vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților.

Vor fi prezenți observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din SUA, de la OMS și de la NATO, plus foarte multa presa străină.

La ora 10:30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o conferință de presă, ce va fi susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Sinteza declarațiilor făcute de Raed Arafat

Exerciţiul naţional "Seism 2018", care a fost declanşat sâmbătă, în jurul orei 9,00, are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării şi modul în care reacţionează autorităţile, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

"Exerciţiul despre care vorbim are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării (...) şi modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale (...) Urmează să se facă mai multe testări şi mai multe scenarii (...), precum scenariul pe testarea sistemului de comunicaţii şi al luării deciziilor, (...) fără să fie emise ordine", a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.

"Urmează să fie monitorizat de colegii de la UE, din Comisia Europeană, NATO și de colegii din SUA care vor ajunge astăzi. Are o dimensiune internationala foarte mare internationala care va incepe sa se vada in urmatoarele zile, va creste treptat, cu posibile participari din tarile din jurul nostru. Vedem care e necesitatea noastra pentru a activa mecanismul de protectie civila. Mecanismul de Protecție Civilă Europeană se implică real în exercițiu", a declarat Raed Arafat.

Potrivit scenariului, este vorba despre un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe Richter, produs la o adâncime de 140 kilometri, cu o durată de 57 de secunde, cel mai afectat fiind Bucureștiul.

"De la declanșare, toate comunicațiile la nivelul Bucureștiului au fost întrerupte. Abia acum 15 minute au început să se reia", a precizat Arafat.

Practic, în prima faza s-a testat luarea deciziilor fără ordine, având în vedere lipsa comunicațiilor. Mai multe echipaje din țară sunt pe drum spre Capitală, iar unele vor rămâne aici până la finalul exercițiului.

Primul pas este evaluarea terestra, iar mai apoi aeriana, după care intervenția pentru salvarea victimelor.

"Ca si prim impact, centrul Bucureștiului e cel mai afectat", a precizat Raed Arafat, precizând că potrivit scenariului, în centrul vechi sunt prăbușite 12 clădiri, fiind 200 de răniți în primă bază, potrivit scenariului.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunţat că sâmbătă, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", a fost propusă instituirea stării de urgenţă, ce urmează a fi supusă spre aprobare preşedintelui României.

"În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, am solicitat - şi a fost aprobată de doamna prim-ministru - trimiterea către preşedintele României solicitarea de instituire a stării de urgenţă, care este necesară (...) pentru a putea interveni corect şi pentru a putea stabili toate măsurile sau implementa toate măsurile care sunt necesare pentru noi. Astfel, cererea a plecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea stării de urgenţă pentru o durată de 15 zile", a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

Totodată, Arafat a precizat că la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a stabilit că se va apela la sprijin internaţional.

"Lucru pe care l-am făcut din timp. Am pus în prealertă şi Mecanismul de protecţie civilă european, precum şi Centrul pentru răspuns la dezastre al NATO, iar doamna prim-ministru a validat aceste cereri, în cadrul Comitetului, urmând să primim ofertele din partea ţărilor care au primit solicitarea noastră", a mai afirmat Raed Arafat.

Arafat a spus că, în cadrul solicitării de ajutor internaţionale, prin activarea mecanismului european de asistenţă, s-au solicitat 4 echipe căutare-salvare în zone urbane de capacitate grea, 6 echipe medii de căutare-salvare în zone urbane, 4 echipe medicale de urgenţă de tip I, 4 echipe medicale de urgenţă de tip II, două spitale mobile, echipe medicale de urgenţă de tip III, care sunt cele mai complexe, capacitate medicală de evacuare pe calea aerului, capacitate de evacuare a cetăţenilor străini, pentru ţările care au cetăţeni şi doresc să-i evacueze.

"Am solicitat imagini satelitare prin sistemul Copernicus, care urmează în maxim 24 de ore să le primim din partea colegilor de la Centrul de Protecţie Civilă European de la Bruxelles. Am cerut şi experţi în domeniile de evaluare a structurile de rezistenţă a clădirilor, inclusiv construcţii hidrotehnice şi telecomunicaţii, pe lângă experţii pe care îi aveam şi care sunt angrenaţi în evaluarea situaţiilor de pe teren", a mai declarat secretarul de stat.

Arafat a precizat că, în cadrul exerciţiului, la nivel medical există 280 de paturi de terapie intensivă libere în toate judeţele, 2.542 de paturi chirugicale, 4.153 de paturi din alte specialităţi care pot fi folosite pentru victimele cutremurului, 1,514 paturi care pot fi eliberate prin externarea pacienţilor care au probleme ce nu le pun viaţa în pericol.

În plus, echipa de evacuare şi evaluare medicală lucrează pentru a stabili stocul de sânge, dar şi necesităţile de evacuare a răniţilor, care nu pot fi spitalizaţi în Bucureşti, în acest sens fiind disponibile două avioane militare puse la dispoziţie de MApN.

Arafat a mai anunţat că o parte a forţelor mobilizate în judeţe a fost oprită în drumul către Capitală, iar o altă parte continuă deplasarea spre Bucureşti, respectiv 219 mijloace de intervenţie (ambulanţe, maşini de pompieri, maşini specializate de intervenţie, containere de căutare-salvare, posturi medicale, posturi de comandă).

"În total, avem 750 de persoane care sunt mobilizate la acest moment în ţară, care includ pompieri, dar şi personal medical din cadrul SMURD din 12 judeţe", a precizat secretarul de stat.

În legătură cu pagubele cutremurului, Arafat a spus că există peste 1.000 de victime, dintre care peste 400 sunt decedate, 200 de clădiri prăbuşite, 800 de clădiri afectate grav, peste 1.200 de imobile afectate mediu.

Arafat spune că se aşteaptă ca numărul persoanelor decedate sau rănite să crească.

"Referitor la cererile de ajutor, avem un mesaj din partea Bulgariei, care iniţial nu era prevăzută în exerciţiu, în care spun că au văzut solicitarea noastră şi vor reveni. Este posibil să facă parte din exerciţiu. Există o comunicarea şi din partea Moldovei, pe linia NATO de această dată, şi care ne anunţă că şi ei studiază posibilitatea de a trimite echipe de sprijin. Tot în cadrul exerciţiului, avem următoarele ţări care urmăresc situaţia şi care urmează să ne anunţe dacă vor veni cu sprijin: Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Franţa, Finlanda, Olanda, Marea Britanie şi Ungaria. Am fost mandataţi de doamna prim-ministru să acceptăm la nivelul Comandamentului acest sprijin. Toate structurile MAI, vorbim de Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, Poliţie, Inspectoratul General de Aviaţie, sunt implicate în acest exerciţiu şi ne acordă sprijin pentru desfăşurarea misiunilor", a mai afirmat Arafat.

MApN participă la Exerciţiul SEISM 2018

Ministerul Apărării Naţionale participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne, arată un comunicat al MApN.

În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN.

Forţele din Ministerul Apărării Naţionale au declanşat de urgenţă activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi acţiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

"SEISM 2018" îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare "Concepţia naţională de răspuns post seism", precum şi planurile şi procedurile specifice pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă de amploare aferente fiecărei instituţii responsabile, arată sursa citată.

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

Cutremurul avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde.

Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia Sud-vest (Bucureşti-Alexandria-Sofia) şi Nord-Est (Iaşi-Chişinău.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Nou bilanț al tragediei din Indonezia. Sunt 1.763 de morți. 5.000 de persoane, date dispărute
Nou bilanț al tragediei din Indonezia. Sunt 1.763 de morți. 5.000 de persoane, date dispărute

Aproximativ 5.000 de persoane sunt date dispăurute, iar în jur de 1.760 și-au pierdut viața, în urma cutremurului urmat de un tsunami din Indonezia.

Cutremur de 5,9 pe Richter în Haiti. Sunt mai mulți răniți și 11 morți
Cutremur de 5,9 pe Richter în Haiti. Sunt mai mulți răniți și 11 morți

Un cutremur de 5,9 pe Richter a avut loc, sâmbătă, în statul Haiti. Mai multe persoane au fost rănite, potrivit protecției civile. Cel puțin 11 persoane au murit.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.