Un oraș din Vaslui a fost declarat de poliție zonă specială de siguranță publică din cauza clanurilor

Ultima actualizare: 09-06-2020 19:55

Orașul Murgeni din Vaslui a fost declarat de poliție zonă specială de siguranță publică. Este o măsură extremă care a fost luată după ce s-a ajuns la confruntări violente între grupările rivale din localitate.

În zonă s-au întors - de când cu criza sanitară - sute de invidizi și în conflinctele de stradă rivalii au ajuns să se împuște cu pistoale cu aer comprimat, iar oamenii să fie loviți intenționat cu mașina. Ca să contoleze situația, pe străzi forțele de ordine înarmate patrulează în număr mare.

Cu o populație de peste 7 mii de oameni, orașul Murgeni din Vaslui stă pe un butoi de publere.

Mai multe clanuri rivale - care se războiesc de mai multă vreme - fac legea în zonă și stârnesc teroare.

De când aproape 300 de persoane din aceste grupări s-au întors acasă, din străinătate, din cauza crizei sanitare - conflictele sunt tot mai violente.

Ultima confruntare a avut loc între clanurile Sandu și Murui.
Zeci de indivizi s-au luptat în stradă cu rangi, bâte și lopeți iar trei dintre ei au fost răniți. Unul a fost lovit cu o bâtă, altul împușcat cu o armă cu aer comprimat iar ultimul a fost izbit cu mașina.

A fost nevoie de intervenția masivă a polițiștilor din trupele speciale și a jandarmilor pentru a potoli spiritele.

Cei din gruparea Sandu spun că au fost victime.

Despre activitatea infracțională a clanurilor din Murgeni localnicii nu au curajul să vorbescă. Știu că interlopii trimit oameni la cerșit în țările din vestul Europei și tot acolo îi pun pe alții la muncă și le iau banii.

Cei din familia Murui lansează acuzații grave la adresa rivalilor din clanul Sandu.

Bărbat din clanul Murui: "Deja unul a murit acum trei luni, din cauza lor. Ne-au chemat, să venim acasă, să facem judecată țigănească. Am veni acasă, au planificat. Când ne-am dat jos din mașină, să dăm bagajele, a venit o mașină de la vale și una de la deal și au călcat peste noi".

Că să nu se ajungă la alte lupte de stradă, orașul a fost declarat "zonă specială de siguranță publică". Pe străzi este plin de forțe de ordine care patrulează înarmate.

Bogdan Gheorghiță, IPJ Vaslui: "Zona specială de siguranță publică înseamnă o redimensionare a dispozitivului integrat de siguranță și ordine publică. În acest moment în Murgeni avem polițiști, militari, jandarmi, forțele de frontieră și polițiști locali. Am luat această decizie pentru a preveni și descuraja orice manifestare care ar putea aduce atingere ordinii și siguranței publice".

Ioan Buta este primarul orașului Murgeni. Pentru el realitatea este alta. Despre cei au revenit acasă spune că sunt în concendiu și că niciunul nu ar avea probleme cu legea.

Ioan Buta: "Acum sunt în concedii, nu trebuie speculat motivul. Sunt în vacanță. Sunt organizați pe clanuri? Hai să nu le spunem clanuri, ci doar familiii.
Reporter: Cu ce se ocupă ei?
Ioan Buta: Cu diferite activități pe afară. Unii spun că muncesc și eu îi cred".

Orașul Murgeni rămâne zonă specială de siguranță publică până la începutul lunii viitoare.

Pe de altă parte, Poliția de frontieră a transmis - într-un răspuns pentru Știrile ProTV - că în ultimele două luni, la intrarea în țară, au fost depistate peste o sută de persoane date în urmărire generală.

Erau acuzate de furt, tâlhărie, înșelăciune și vătămarea corporală în România și pe teritoriul Uniunii Europene.

Bernie Grevett a fost mai multă vreme coordonator al operațiunilor din Europa al poliției londeze. Este de părere că - în perioada crizei sanitare - mulți dintre românii implicați în infracțiuni în țările din Vest
s-au întors acasă. În Londra și din acest motiv infracțiunile ar fi scăzut.

Bernie Grevett, coordonator internațional operațiuni Europa: "Hoții de buzunare, care furau de la oamenii de pe stradă au scăzut cu 80 la sută. Asta este comparând cu aprilie 2019 și comparând cu aprilie 2020, în mijlocul pandemiei. Motivul este simplu: n-a fost nimeni pe stradă. Nu poți să furi portofele dacă nu-s tutiști. Jafurile stradale de asemena au scăzut cu 70 la sută. La fel: motivul este simplu: nu au avut pe cine să jefuiască".

Britanicul este de părere că după ridicare restricțiilor impuse de criza sanitară, grupările infracționale vor părăsi din nou Europa estică și se vor intoarece în Vest.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO