OMS: Este puțin probabil ca o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul către o altă persoană

Ultima actualizare: 09-06-2020 16:19
coronavirus
Getty

Comentariul unui oficial al OMS potrivit căruia transmiterea Covid-19 de către persoanele asimptomatice este rară a stârnit o nouă dezbatere între experții în boli infecțioase cu privire la riscurile așa-numitelor răspândiri silențioase a virusului.

"Se pare că este rar ca o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul către o altă persoană", a declarat Maria Van Kerkhove, șefa OMS pentru bolile infecțioase, la un briefing în Geneva, informează Bloomberg.

Ea a spus că afirmațiile sale, care reiterează poziția anterioară a grupului cu privire la așa-numitele cazuri asimptomatice, se bazează pe rapoarte detaliate ale urmăririi contactelor din diferite țări.

Deși organizația medicală spunea încă din februarie că nu a văzut cazurile asimptomatice ca fiind o cauză majoră a răspândirii virale, observația lui Van Kerkhove, în cadrul unei conferințe de presă, a reînviat controversele privind rutele de transmitere a coronavirusului.

Incertitudinea cu privire la această problemă a împiedicat eforturile națiunilor de a redeschide economiile lovite grav de virus, New England Journal of Medicine avertizând anterior că transmiterea SARS-CoV-2 de către persoanele aparent sănătoase este „călcâiul lui Ahile al controlului pandemiei Covid-19“.

O parte din confuzie constă în distincția dintre rolurile jucate de oameni cu adevărat asimptomatici și cei care sunt doar pre-simptomatici - și mai târziu vor deveni bolnavi – și vor răspândi boala.

„Studii cuprinzătoare privind transmiterea de la persoane asimptomatice sunt dificil de efectuat, dar dovezile disponibile din urmărirea contactelor raportate de statele membre sugerează că persoanele infectate asimptomatic sunt mult mai puțin susceptibile să transmită virusul decât cei care dezvoltă simptome”, a spus OMS în ghidul privind utilizarea măștilor pe care l-a emis săptămâna trecută.

Oamenii pre-simptomatici, care dezvoltă o încărcare virală mai mare chiar înainte de debutul simptomelor, pot fi infecțioși, a spus OMS. Infecția este răspândită prin picături mici expulzate atunci când persoanele infectate tusesc, vorbesc sau respiră.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO