Sute de persoane au protestat in Piata Victoriei, iar apoi au lipit poze pe peretii Casei Poporului. Incidente cu jandarmii

×
Codul embed a fost copiat

Sute de persoane s-au adunat, duminica, in Piata Victoriei din Capitala, in ploaie, la protestul fata de proiectul Legii gratierii care urmeaza sa intre luni in plenul Senatului pentru dezbatere si vot final.

Pe o ploaie torentiala, zeci de oameni s-au adunat in Piata Victoriei pentru a manifesta impotriva Guvernului si Parlamentarilor. 

Apoi, numarul lor a crescut la cateva sute, iar acestia au plecat in mars spre Palatul Parlamentului, unde au lipit pe pereti poze cu ei insisi.

Luni, in Senat va intra pentru dezbatere si vot final Legea gratierii.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
liviu dragnea
Dragnea, "dezamagit" de modul in care a functionat Comisia juridica. Soarta lui Serban Nicolae, decisa in Comitetul Executiv
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

UPDATE 22:00 Manifestantii care au protestat duminica in ploaie, in Piata Victoriei din Capitala, au ajuns la Palatul Parlamentului, pentru a lipi pe zidul Casei Poporului fotografii cu ei insisi. Protestatarii au mers aproape tot traseul pe trotuar, insa au avut mai multe dispute cu jandarmii, pentru ca acestia le-au interzis sa treaca pe carosabil.

UPDATE 20:02  Cateva sute de persoane au plecat in mars spre Palatul Parlamentului, in semn de protest fata de proiectul Legii gratierii.

Manifestantii poarta insigne „rezist” si au pancarte pe care au scris „Va jucati cu focul!”, „Vrem justitie, nu coruptie” si „Nu ati fost votati ca sa gratiati”.

Circulatia rutiera nu este afectata, manifestantii mergand pe trotuar.

Protestatarii au umbrele si bannere pe care au scris „rezist”, steaguri si pancarte: „Va jucati cu focul”, „Fara penali in functii publice” si „Demisia”.

Acestia sufla in vuvuzele si fluiere si striga „Hotii”, „Nu vrem sa fim o natie de hoti”.

UPDATE 19:00 Protestatarii intentioneaza sa plece in mars spre Palatul Parlamentului pentru a lipi pe zidul acestuia fotografii cu ei.

Protestatarii sufla in vuvuzele si cer demisia Guvernului, strigand „Nu scapati”, „Nu va fie frica, tara se ridica”, „DNA sa vina sa va ia”.

Circulatia rutiera nu este blocata.

La protest se afla si cantaretul Tudor Chirila, care a postat un video pe pagina sa de Facebook.

„Nu suntem multi, dar stiti ceva? Maine, cand lucrurile poate nu vor lua turnura pe care o asteapta miile de oameni care au fost aici in februarie, eu macar o sa fiu impacat ca am venit si mi-am exprimat pozitia vizavi de gratierea penalilor si coruptilor”, spune acesta.

Legea gratierii, in Senat luni

Proiectul legii gratierii urmeaza sa intre luni in plenul Senatului pentru dezbatere si vot final, dupa ce, tot luni, senatorii juristi vor adopta raportul de admitere al actului normativ.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a gratierii, dupa trei sedinte in care au adus o serie de modificari actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numara gratierea pedepselor de pana in trei ani, scaderea a trei ani din pedeapsa de pana in zece ani, injumatatirea pedepselor femeilor insarcinate si gratierea integrala a pedepselor persoanelor care au implinit 70 de ani.

Amendamentele formulate de fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu au fost respinse de Comisia juridica a Senatului. Printre acestea se numara gratierea pedepselor de pana in 6 ani de inchisoare, gratierea femeilor condamnate pentru coruptie si majorarea la trei ani a termenului in care cei gratiati trebuie sa achite prejudiciul cauzat prin comiterea infractiunii pentru care au fost condamnati.

Dupa ce miercuri senatorii juristi adoptasera amendamentele social-democratilor Serban Nicolae si Liviu Brailoiu, identice cu propunerea lui Traian Basescu, de gratiere a condamnatilor pentru fapte de coruptie, joi acestia au dat un nou vot prin care au respins respectivele propuneri. Astfel, faptele de coruptie, precum darea sau luarea de mita, traficul si cumpararea de influenta, au fost excluse de la a fi gratiate.

Tot joi, senatorii juristi au respins un alt amendament al lui Traian Basescu prin care acesta propunea gratierea celor condamnati la inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu si au votat impotriva propunerii ca persoanele condamnate pentru conflict de interese sa fie, de asemenea, gratiate.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara in fata Guvernului fata de amendamentele privind gratierea persoanelor pentru fapte de coruptie aprobate initial in Comisia juridica a Senatului, iar joi, dupa al doilea vot in care acestea au fost respinse, cateva zeci de soferi, biciclisti, dar si motociclisti au participat la protestul pe roti de la Palatul Parlamentului, unde timp de aproximativ o ora au inconjurat de mai multe ori cladirea Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Ministrul Justitiei vrea ca detinutii sa fie eliberati conditionat mai devreme, insa cu o conditie
Ministrul Justitiei vrea ca detinutii sa fie eliberati conditionat mai devreme, insa cu o conditie

Convins ca nu doar prin gratiere golim puscariile, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va propune ca detinutii sa poata fi eliberati conditionat mai devreme decat se intampla prezent.

Dragnea,
Dragnea, "dezamagit" de modul in care a functionat Comisia juridica. Soarta lui Serban Nicolae, decisa in Comitetul Executiv

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, ca este „destul de dezamagit” de modul in care a functionat Comisia juridica a Senatului in privinta gratierii pedepselor pentru fapte de coruptie.

Procurorul general, despre gratierea persoanelor condamnate pentru coruptie: Va crea un sentiment de insecuritate in public
Procurorul general, despre gratierea persoanelor condamnate pentru coruptie: Va crea un sentiment de insecuritate in public

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, joi, ca se va crea un sentiment de insecuritate in public daca prin lege se va stabili ca pot fi gratiate si persoanele condamnate pentru fapte de coruptie.

Cristian Tudor Popescu, despre gratierea coruptilor:
Cristian Tudor Popescu, despre gratierea coruptilor: "In varianta Comisiei Juridice, cine nu fura e un bou"

Condamnatii pentru dare sau luare de mita si pentru trafic de influenta vor fi gratiati, potrivit amendamentelor adoptate in Comisia Juridica a Senatului, miercuri.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.