Un nou proiect PSD: Jandarmii ar putea avea dreptul de-a face cercetare penală
Jandarmii ar putea avea dreptul să facă cercetare penală, mai bine zis să audieze martori sau inculpaţi, să facă percheziţii sau să ridice probe.
Ideea a apărut într-un proiect de lege iniţiat de PSD, discutat zilele acesta în comisiile din Camera Deputaţilor. Specialiştii în drept spun, însă, ca cercetarea civililor de către instituţiile militare, aşa cum este Jandarmeria, reprezinta o încălcare a Constituţiei şi a deciziilor CEDO.
Proiectul de lege le permite jandarmilor care fac parte dintr-o structură militarizata să preia din atribuţiile poliţiştilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cazul unui protest, de pildă, în prezent, dacă jandarmii observă un grup de oameni violenţi, aceştia au dreptul să intervină şi să ducă suspecţii la secţiile de poliţie. Dacă modificările legislative ar intra în vingoare, situaţia ar arăta diferit.
Jandarmii ar avea dreptul să îi ducă pe suspecţi la sediul Jandarmeriei, să îi audieze si să îi percheziţioneze, tot ce înseamnă procesul de cercetarea judiciară.
Jandarmii ar putea astfel să ridice înscrisuri, să ia amprente, să încheie procese verbale de cercetare, adică tot ce fac în acest moment poliţiştii judiciarişti.
Şi avocaţii reclamă ca legile fundamentale ar fi încălcate prin acest proiect.
Ion Militaru, avocat: "O astfel de problemă de drept civil a fost pusă pe masă judecătorilor de la CCR, cât şi pe cea a judecătorilor CEDO. S-au pronunţat de fiecare dată, puterea justiţiei penale militare nu trebuie să acapareze şi faptele săvârşite de civili".
Proiectul legislativ ar putea să ajungă săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaţilor, votul decizional aparţinându-le însă senatorilor.
Ovidiu Raetchi, deputat PNL: "Este un proiect iniţiat de PSD, după protestele din februarie, el a fost depus în martie. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, Comisia de administraţie a dat aviz negativ, problema este în Comisia de apărare, unde PSD-ul a votat unanim pentru".
Dacă modificările intră în vigoare, jandarmii vor avea inclusiv dreptul să oprească şi să percheziţioneze maşinile suspecte din trafic.