Noul statut al poliţistului, criticat de apărătorii drepturilor omului. "Poate intra când vrea peste tine"


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 03 Noiembrie 2017 06:00
Categorie: Stiri actuale
Poliţiştii protestează nemulţumiţi de salarii şi de modul în care sunt calculate sporurile, in Bucuresti, Romania,

Controverse în jurul noii legi care ar urma să întărească autoritatea forţelor de ordine.

 

Au fost multe situaţii în care poliţiştii au încercat să reţină o persoană, ca să o legitimeze, dar cei din jur s-au opus. Potrivit noilor modificări privind autoritatea poliţiştilor, cei care încearcă să-i oprească în astfel de cazuri, pot fi condamnaţi la un an de închisoare. Măsura lasa loc de abuzuri susţin organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Maria Andreescu APADOR CH: "E disproporţionat, pentru că până la urma refuzul de legitimare al fi elementul declanşator al situaţiei respective şi nu ca un terţ zice lasă-l nu îl duce la secţie"

Şi cei care fac gesturi obscene în fata poliţiştilor sau îi jignesc risca dosar penal. Aşa s-a întâmplat cu un tânăr şofer care s-a baricadat în maşină în martie şi şi-a dat jos pantalonii în fata agenţilor.

Carmen Dan, ministrul de interne: "Pentru că protejarea poliţistului în stradă să nu mai fie înjurat , agresat sau lovit sau doamne fereşte omorât nu înseamnă motiv de îngrijorare sau că am putea să asociem acestei idei noţiunea de stat poliţienesc"

De asemenea, proiectul de lege prevede că poliţiştii vor putea intra fără mandate de percheziţie într-o locuinţă dacă vor considera că persoana care se află înăuntru este în pericol , sau suspectează o infracţiune.

Geani Nica, secretar general adjunct al MAI: "Nu am lăsat această situaţie doar la simplă apreciere a poliţistului. dacă vedeţi prima obligaţie e de a raporta înainte de a patrunte în locuinţa respectivă"

Astfel de inteventii sunt necesare în cazul violenţei domestice de exemplu, dar poliţiştii trebuie controlaţi de superiori pentru ca să nu abuzeze de acest drept.

Maria Andreescu APADOR CH: "În situaţia asta poate da naştere la abuzuri, pentru că da, poliţistul poate intra chiar dacă tu ai spus nu şi chiar dacă suspiciunile lui nu erau întemeiate. "

Proiectul propus de ministerul de interne este deocamdată în dezbatere publică, după care va fi ajunge în Parlament.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO