Un nou parc a fost deschis în București. Unde se află și ce suprafață are
Bucureștiul, capitala europeană cu cele mai puține spații verzi, are de vineri un parc nou. Este vorba de Parcul Sticlăriei, acoperit până de curând de mii de tone de deșeuri.
Are, însă, doar 5 hectare, adică reprezintă o picătură, într-un ocean de beton. Între timp, pentru cel mai mare parc natural din oraș, Delta Văcărești, se așteaptă de la Primăria Capitalei un regulament pentru a opri distrugerea zonei.
Timp de câteva luni, autoritățile au scos 1.600 de tone de gunoi din zona insalubră a Sectorului 2. Luciul de apă a fost curățat cu o ambarcațiune specială. În spațiul verde, care s-a dezvoltat sălbatic, au fost montate podețe, bănci de lemn, iar aleile au fost pietruite. Totul a costat 700.000 de euro.
Vineri, spațiul verde, care se întinde pe 5 hectare în spatele fostei fabrici de sticlă, a fost deschis publicului.
Cu un parc nu se face însă primăvara în București. Se vede cu ochiul liber și din Registrul Spatiilor Verzi al Primăriei Capitalei, unde apar doar câteva mici oaze într-o mare de beton.
Grav este că și puținele parcuri pe care le avem sunt prost administrate și reprezintă un motiv de dispută între primăriile de sector și cea generală. Primăria Sectorului 1 cere parcurile Cișmigiu și Regele Mihai, fostul Herăstrău. Sectorul 2 ar vrea parcul Circului, Parcul Verdi și un lac.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: "Prioritatea noastră este lacul din Parcul Național. Acolo este o situație aiuritoare. Parcul este în administrarea Sectorului 2 și lacul este în administrarea Primăriei Generale".
În ajutor ne vine natura. În afară de Parcul Sticlăriei a apărut în timp și Parcul Natural Văcărești.
Acesta a trecut în administrația Primăriei Generale, care anunță că va colabora cu societatea civilă pentru a-l administra eficient.
În ultimii câțiva ani, flora, dar mal ales fauna Parcului Văcărești s-au dezoltat foarte mult. Pentru a ajuta și mai mult la dezvoltarea acestei zonei, ONG-urile propun un regulament special. În primul rând ar urma să fie limitată viteza de pe străzile din jurul parcului, astfel încât să fie limitată și poluarea fonică. În al doilea rând, ar urma să fie organizată o parcare, dar și noi căi de acces.
De asemenea, ecologiștii vor să interzică mai multe activități, inclusic accesul cu ATV-urile în Delta Văcărești.
Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești: "Nu ai voie să dai foc, nu ai voie să tai arbori, nu ai voie să pescuiești, să vânezi, nu ai voie cu motoare pe combustie, nu ai voie să eliberezi animale".
Conform unor studii europene, Bucureștiul are puțin peste șapte metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. De trei ori mai puțin decât recomandă OMS. Viena și Berlin depășesc 20 de metri pătrați, iar Budapesta 16.