Un nou comandament NATO în România. Ce oraș va găzdui 400 de ofiţeri de stat major
Sibiul devine un punct important pe harta NATO. În centrul ţării, se va deschide un comandament de 3 stele, singurul din această parte a Europei care va adăposti 400 de ofiţeri de stat major, din ţările aliate structurii nord-atlantice.
Comandamentul ar urma să funcţioneze din toamna lui 2021, cel mai probabil, în clădirile deţinute de Ministerul Apărării.
Deschiderea unui comandament militar în această parte a Europei a fost discutată la summit-ul NATO din vara trecută de la Bruxelles.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristian Troncota, expert în probleme de securitate: "Nu cred că întâmplător s-a luat Sibiul pentru un astfel de centru de comandă NATO, mai ales că este aproape în centrul României. O zonă care este cel mai optim de apărat. Avem lanţul Carpaţilor. Acestă zonă este o zonă unde poţi să ţii rezerve strategice, pentru o situaţie de apărare."
Deşi Ministerul Apărării nu a făcut un anunţ oficial, clădirea în care ar urma să funcţioneze comandamentul ar putea fi cea în care se afla acum Tribunalul şi Judecătoria Sibiu şi care aparţine armatei. Coincidenţă sau nu, ministerul nu a prelungit contractul de utilizare solicitat de cele două instituţii, urmând ca acestea să-şi găsească un alt sediu.
Cornelia Elena Prundaru, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu: "Ministerul Apărării Naționale a comunicat Ministerului Justiției faptul că nu poate da curs acestei solicitări deoarece, în contextul punerii în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privitoare la înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est-garnizoana Sibiu, amplasamentul/va face obiectul unor lucrări de reabilitare."
Nu doar acesta clădire ar putea adăposti comandamentul ci şi alte imobile, în care au funcţionat un centru de limbi străine şi o universitate privată. Acum clădirile sunt în reabilitare.
400 de ofiţeri de stat major din diferite ţări NATO vor începe să lucreze aici din septembrie 2021.
Cristian Troncota, expert în probleme de securitate: "România se va bucura de un spor de securitate şi trebuie să ne gândim şi la avantaje de ordin economic, pentru că prezenţa unor înalţi funcţionar NATO implica şi o serie întreagă de investiţii pentru ca aceştia să aibă toate conditile de lucru şi trai, împreună cu familiile lor. Mă gândesc la un aeroport militar."
Odată cu înfiinţarea Comandamentului de la Sibiu, tot ce înseamnă flancul estic al NATO va fi coordonat de la Sibiu.
Pe de altă parte, 500 de militari şi tehnica din forţele terestre americane vor sosi la sfârşitul acestei luni la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din Constanța, pentru exerciţii privind flancul estic.
C. Schonebum US Army: "Suntem în gara din România unde descarcăm tancurile pe care doar ce le-am primit. Le ducem la baza noastră din România. E o operaţiune care necesită o pregătire atentă."
La Mihail Kogălniceanu vor mai sosi elicoptere de tip Chinook, apache şi Black Hawk din cadrul Brigăzii 1 aviaţie de luptă. Piloţii americani vor efectua exerciţii împreună cu militarii din forţele aeriene romane. Potrivit MAPN, aceste aplicaţii fac parte din misiunea de asigurare a securităţii flancului estic al NATO în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve.
Militarii americani vor staţiona în România nouă luni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!