Sute de militari americani cu tancuri şi elicoptere, trimişi în România pentru o operaţiune

tanc american in Romania
DVIDS

Statele Unite trimit militarila Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu", ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO.

 

Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa vor sosi din Polonia, la sfârşitul acestei luni, împreună cu tehnica militară din dotare, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigăzii 1- parte a Diviziei 1 Infanterie şi au în dotare tancuri M1 Abrams şi maşini de luptă ale Infanteriei M2 Bradley. Aceştia vor participa, în acest an, la exerciţii multinaţionale alături de militari din structuri ale Forţele Terestre Române.

De asemenea, la 'Mihail Kogălniceanu' vor sosi şi circa 100 de militari şi elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Appache, UH-60 & HH-60 Black Hawk din cadrul Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă, ce face parte, de asemenea, din Divizia 1 Infanterie. Aceştia vor efectua exerciţii împreună cu militari structuri din Forţele Aeriene Române, antrenamente bilaterale, de tip joint şi multinaţionale.

Citește și
sistem rusesc de rachete S-300
Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Totodată, Escadrila 572 Elicoptere, de la Baza 'Kogălniceanu' va asigura, pe toată durata exerciţiului, serviciul CASEVAC (Casuality Evacuation) cu un elicopter IAR 330 PUMA echipat şi pregătit pentru acest gen de misiuni. De menţionat este şi faptul că Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu' va furniza o parte din personalul ce va încadra detaşamentul Forţelor Aeriene Române care va fi pus la dispoziţia ONU în cadrul misiunii MINUSMA, începând cu luna octombrie a acestui an.

În afară de România, Brigada 1 Aviaţie de Luptă a dislocat, în această perioadă, militari şi tehnică de aviaţie în Germania, Letonia şi Polonia.

Unităţile americane vor staţiona în România pentru nouă luni, după care vor fi înlocuite de alte unităţi de luptă, asigurându-se astfel o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

"Dislocarea în ţara noastră dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament în comun, care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea structurilor Armatei României angrenate în activităţile comune, precum şi capacitatea generală de a răspunde la o potenţială criză. Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional atât pe palierul politic, cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre", se precizează în comunicatul MApN.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un înalt oficial rus anunţă
Un înalt oficial rus anunţă "măsuri militare" împotriva NATO în Marea Neagră

Ministrul rus adjunct de externe a transmis vineri o reacţie la declaraţiile şefului NATO privind o posibilă extindere a prezenţei Alianţei în Marea Neagră.

Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear
Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO urmează să discute la o reuniune de două zile care începe miercuri la Bruxelles ce măsuri sunt necesare dacă tratatul INF este anulat.

NATO reiterează caracterul
NATO reiterează caracterul "pur defensiv" al sistemului său de apărare antirachetă

NATO consideră că recenta afirmaţie a Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România constituie "o nouă încercare de a distrage atenţia de la încălcarea de către Moscova a tratatului INF".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.