Sute de militari americani cu tancuri şi elicoptere, trimişi în România pentru o operaţiune

tanc american in Romania
DVIDS

Statele Unite trimit militarila Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu", ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO.

 

Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa vor sosi din Polonia, la sfârşitul acestei luni, împreună cu tehnica militară din dotare, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigăzii 1- parte a Diviziei 1 Infanterie şi au în dotare tancuri M1 Abrams şi maşini de luptă ale Infanteriei M2 Bradley. Aceştia vor participa, în acest an, la exerciţii multinaţionale alături de militari din structuri ale Forţele Terestre Române.

De asemenea, la 'Mihail Kogălniceanu' vor sosi şi circa 100 de militari şi elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Appache, UH-60 & HH-60 Black Hawk din cadrul Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă, ce face parte, de asemenea, din Divizia 1 Infanterie. Aceştia vor efectua exerciţii împreună cu militari structuri din Forţele Aeriene Române, antrenamente bilaterale, de tip joint şi multinaţionale.

Citește și
sistem rusesc de rachete S-300
Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Totodată, Escadrila 572 Elicoptere, de la Baza 'Kogălniceanu' va asigura, pe toată durata exerciţiului, serviciul CASEVAC (Casuality Evacuation) cu un elicopter IAR 330 PUMA echipat şi pregătit pentru acest gen de misiuni. De menţionat este şi faptul că Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu' va furniza o parte din personalul ce va încadra detaşamentul Forţelor Aeriene Române care va fi pus la dispoziţia ONU în cadrul misiunii MINUSMA, începând cu luna octombrie a acestui an.

În afară de România, Brigada 1 Aviaţie de Luptă a dislocat, în această perioadă, militari şi tehnică de aviaţie în Germania, Letonia şi Polonia.

Unităţile americane vor staţiona în România pentru nouă luni, după care vor fi înlocuite de alte unităţi de luptă, asigurându-se astfel o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

"Dislocarea în ţara noastră dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament în comun, care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea structurilor Armatei României angrenate în activităţile comune, precum şi capacitatea generală de a răspunde la o potenţială criză. Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional atât pe palierul politic, cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre", se precizează în comunicatul MApN.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Un înalt oficial rus anunţă
Un înalt oficial rus anunţă "măsuri militare" împotriva NATO în Marea Neagră

Ministrul rus adjunct de externe a transmis vineri o reacţie la declaraţiile şefului NATO privind o posibilă extindere a prezenţei Alianţei în Marea Neagră.

Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear
Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO urmează să discute la o reuniune de două zile care începe miercuri la Bruxelles ce măsuri sunt necesare dacă tratatul INF este anulat.

NATO reiterează caracterul
NATO reiterează caracterul "pur defensiv" al sistemului său de apărare antirachetă

NATO consideră că recenta afirmaţie a Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România constituie "o nouă încercare de a distrage atenţia de la încălcarea de către Moscova a tratatului INF".

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.