Un nevăzător a câștigat procesul cu o companie de ridesharing, în București. Șoferii nu l-au primit cu câinele de sprijin
Un bărbat nevăzător, însoțit permanent de un labrador pe post de câine-ghid, a câștigat procesul pe care l-a deschis împotriva unei companii de ride-sharing.
Aflat în Bucureşti, bărbatul a fost refuzat pe rând de doi șoferi, și nu a putut să urce cu animalul care îi este indispensabil.
Inițial, a cerut 500.000 de lei drept daune morale, dar instanța a hotărât să îi acorde 10.000 de lei. Decizia nu este definitivă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Câine mare... Nu pot să iau câine mare... că îmi face varză mașina. Faceți reclamație unde vreți, eu nu vă iau.”
Scenele s-au petrecut anul trecut, în Capitală. Vasile Cristea, de loc din Cluj, este nevăzător și de trei ani de zile are un câine ghid din rasa labrador, care îl însoțește peste tot.
Locuiește în Spania. Şi anul trecut a venit în vacanță în București. Spre uimirea lui, a fost refuzat să urce cu animalul în două mașini tip ride-sharing.
Vasile Cristea: „Efectiv m-a respins într-un mod arogant. Nu este doar un câine, nu este doar un animal care îmi conferă mie ajutor, este un instrument medical. Este ca și cum i-ai spune cuiva care merge cu baston sau cu ochelari, n-ai voie să urci la mine în mașină sau veni în magazin.”
Pentru că s-a simțit discriminat, bărbatul a intentat un proces companiei. Acum, Tribunalul București i-a dat câştig de cauză: firma respectivă trebuie să-i plătească 10.000 de lei, daune morale.
Tania Câmpan, avocat: „Nu s-a respectat legea. Prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat 500.000 de lei cu titlu de daune morale, pe care clientul meu l-a suferit ca urmare a faptului că a fost umilit. Decizia de a ataca cu apel îi aparține clientului meu.”
Legea 448 din 2006 face referire la accesul persoanelor cu dizabilități în locurile publice.
Legea menționează că orice câine-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport.”
Florentin Rădulescu, președinte Asociația Nevăzătorilor din România: „Încurajez pe oricine păţeşte aşa ceva să se adreseze instanţei. Sper că cu ocazia asta, operatorii de transport, şi nu numai, să fie mai atenţi şi să încerce să se informeze şi să respecte legile”
Contactați de Știrile ProTV, reprezentanții companiei de ride-sharing au transmis că nu tolerează discriminarea și că toți șoferii sunt de acord să transporte animale de sprijin, în concordanță atât cu legile, cât și cu regulile firmei.