Americanii protestează pentru reluarea activităților economice. Aproape 27 de milioane sunt șomeri
Peste Ocean, numărul cazurilor de îmbolnăvire se apropie de pragul de un milion, iar criza medicală este dublată de una economică - mulți americani, nu mai au venituri și așteaptă ca autoritățile să repornească economia.
În SUA sunt aproape 27 de milioane de șomeri.
"Saturaţia" ori "oboseala" de carantină, este sindromul despre care vorbesc tot mai mulţi sociologi în legătură cu nerăbdarea oamenilor de a reveni la o viaţă cât de cât normală.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La sfârşitul săptămânii, multe plaje din California au fost pline mai ceva ca-n toiul verii. "Să nu permitem ca un week-end însorit să zădărnicească o lună de progrese în lupta cu virusul", a reacţionat pe Twitter primarul din Los Angeles.
California se află sub stare de urgență și restricții din 19 martie şi, chiar dacă statul e încă pe panta ascendenta a infectării, populaţia nu mai rabdă izolarea, preferând să-şi asume riscuri.
Şi în Chicago, zeci de tineri au nesocotit regulile și au dat petrecere. E nevoie ca o singură persoană asimptomatică să fie prezentă la un astfel de eveniment, pentru că virusul să se transmită apoi la cei din jur și, implicit, la membrii familiei.
Iar dacă nu asediază plajele ori nu dau petreceri, americanii ies la proteste ca să ceară reluarea activităţii. Şi nu duc lipsă de argumente.
Kevin Hassett, consilier al lui Donald Trump: "Cred că în următoarele luni economia va fi într-o stare foarte proastă. Cifrele vor fi mai rele ca niciodată în istorie. Cred că, în al doilea trimestru, creşterea PIB-ului va fi negativă, şi nu simbolic negativă ci de-a binelea."
Simptomatic pentru criza economică este, de pildă, faptul că lipsa angajaţilor a silit fermierii din Maryland şi Delaware să eutanasieze 2 milioane de păsări. Nu e de mirare că tot mai multe state apasa butonul de repornire. După Georgia și Oklahoma, astăzi şi în Colorado au fost relaxate restricţiile, iar Montana, Tennessee, Minnesota și Iowa stau la rând. În Florida, în schimb, autoritățile vor să mai aștepte.
Ron DeSantis, guvernator Florida: "Dacă oamenii nu vor fi responsabili, economia nu se va redeschide."
În New York, restricţiile vor fi menţinute cel puţin până pe 15 mai.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: "Vom redeschide (oraşul, n.r.) pe etape. În etapa întâi vor fi construcţiile şi activităţile de manufactură şi, dintre acestea, vor fi doar afacerile cu risc scăzut (de răspândire a bolii, n.r.)."
A doua fază se va axa pe celelalte afaceri, dar fiecare va fi analizată în funcţie de gradul de risc privind răspândirea bolii. Asta şi pentru că pe frontul medical, lucurile sunt departe de acalmie.
Un medic anestezist dintr-un spital din New York s-a îmbolnăvit la lucru, dar - după ce s-a vindecat -a revenit în unitatea de terapie intensivă. Le oferă şi un alt fel de ajutor bolnavilor aflaţi în stare critică.
Dr. Zevy Hamburger, Mount Sinai Hospital: "Donez plasmă de convalescent, care este bogată în anticorpi, sperăm noi. Anticorpii din plasmă atacă virusul în timp ce pacientul îşi dezvoltă propria imunitate."
În paralel, doctorul duce o luptă contracronometru pentru viaţa pacienţilor.