Un medic le-a dat din greșeală o supradoză de metadonă unor pacienți de la dezintoxicare
Greşeala unui medic putea avea urmări grave pentru 5 pacienţi aflaţi în programul de dezintoxicare al Agenţiei naţionale antidrog.
4 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri de urgenţă după ce au primit o supradoză de medicamente. Practic, doctorul centrului le-a administrat de 4 ori mai multă metadonă decât trebuia.
4 băieţi şi o fată aflaţi în evidenţa centrului de zi Pericle, din subordinea Agenţiei Natioanale Antidrog, urmau tratament cu metadonă pentru a scăpa de dependenţa de heroină. Luni, medicul le-a dat pastile cu o concentraţie de 4 ori mai mare decât trebuia. Imediat s-au simţit rău, iar 4 dintre ei au ajuns la spital. Nu au fost duşi cu ambulanţa, ci cu maşinile angajaţilor centrului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Liliana Dorobet, medic specialist ANA: ''Echipa terapeutică a preluat pacienţii şi i-a tranportat la Spitalul Bagdasar, unde s-au făcut spălaturi gastrice, apoi au fost internaţi la Floreasca, la secţia de toxicologie pentru a fi monitorizaţi continuu 24 de ore. Am chemat ambulanţa, dar pentru a ajunge mai repede i-am dus cu mașinile.''
Doctorul a recunoscut greşeala, iar în cadrul Agenţiei s-a început o anchetă.
Medicul lucrează de 10 ani în Agenţia Antidrog, iar colegii susţin că nu a mai avut astfel de probleme până acum. Deşi greşeala este deosebit de gravă şi putea avea consecințe tragice, nu au fost sesizate Poliţia ori Parchetul.
Aproape 90 de persoane ajung zilnic la Centrul Pericle pentru a-şi primi tratamentul cu metadonă - un drog opioid sintetic prescris pe post de calmant sau ca substitut pentru dependenţa de narcotice, cum ar fi heroină.
Metadona administrată ca tratament are mai multe efecte: împiedică pacientul să intre în sevraj, îl face să se simtă bine şi să nu mai aibă poftă de droguri şi blochează efectele drogurilor asupra organismului. Este însă foarte important să fie administrată corect, în cantităţi stabilite în funcţie de patologia pacientului, a greutăţii corporale şi a toleranţei acestuia.
Dr. Teodora Ciolompea, managerul spitalului Sf. Stelian: „La o cantitate mai mare poate duce la o intoxicaţie acută. Seria de pe cutie şi de pe blister sunt asociate cu CNP-ul pacientului. Putem verifica în orice secundă ce şi cât au luat, totul e strict controlat.''
Aşa se întâmplă în Spitalul Sfântul Stelian din Capitală. Aici, fiecare pacient îşi ia tratamentul cu metadonă sub atentă supraveghere a două asistente.
În România, sute de consumatori de droguri încearcă zilnic să renunţe la dependenţa cu ajutorul tratamentului cu metadonă.