Un medic le-a dat din greșeală o supradoză de metadonă unor pacienți de la dezintoxicare


Ultimul update: Marti 30 Iulie 2019 19:48
Data publicarii: Marti 30 Iulie 2019 19:20
Categorie: Stiri actuale

Greşeala unui medic putea avea urmări grave pentru 5 pacienţi aflaţi în programul de dezintoxicare al Agenţiei naţionale antidrog.

4 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri de urgenţă după ce au primit o supradoză de medicamente. Practic, doctorul centrului le-a administrat de 4 ori mai multă metadonă decât trebuia.

4 băieţi şi o fată aflaţi în evidenţa centrului de zi Pericle, din subordinea Agenţiei Natioanale Antidrog, urmau tratament cu metadonă pentru a scăpa de dependenţa de heroină. Luni, medicul le-a dat pastile cu o concentraţie de 4 ori mai mare decât trebuia. Imediat s-au simţit rău, iar 4 dintre ei au ajuns la spital. Nu au fost duşi cu ambulanţa, ci cu maşinile angajaţilor centrului.

Dr. Liliana Dorobet, medic specialist ANA: ''Echipa terapeutică a preluat pacienţii şi i-a tranportat la Spitalul Bagdasar, unde s-au făcut spălaturi gastrice, apoi au fost internaţi la Floreasca, la secţia de toxicologie pentru a fi monitorizaţi continuu 24 de ore. Am chemat ambulanţa, dar pentru a ajunge mai repede i-am dus cu mașinile.''

Doctorul a recunoscut greşeala, iar în cadrul Agenţiei s-a început o anchetă.

Medicul lucrează de 10 ani în Agenţia Antidrog, iar colegii susţin că nu a mai avut astfel de probleme până acum. Deşi greşeala este deosebit de gravă şi putea avea consecințe tragice, nu au fost sesizate Poliţia ori Parchetul.

Aproape 90 de persoane ajung zilnic la Centrul Pericle pentru a-şi primi tratamentul cu metadonă - un drog opioid sintetic prescris pe post de calmant sau ca substitut pentru dependenţa de narcotice, cum ar fi heroină.

Metadona administrată ca tratament are mai multe efecte: împiedică pacientul să intre în sevraj, îl face să se simtă bine şi să nu mai aibă poftă de droguri şi blochează efectele drogurilor asupra organismului. Este însă foarte important să fie administrată corect, în cantităţi stabilite în funcţie de patologia pacientului, a greutăţii corporale şi a toleranţei acestuia.

Dr. Teodora Ciolompea, managerul spitalului Sf. Stelian: „La o cantitate mai mare poate duce la o intoxicaţie acută. Seria de pe cutie şi de pe blister sunt asociate cu CNP-ul pacientului. Putem verifica în orice secundă ce şi cât au luat, totul e strict controlat.''

Aşa se întâmplă în Spitalul Sfântul Stelian din Capitală. Aici, fiecare pacient îşi ia tratamentul cu metadonă sub atentă supraveghere a două asistente.

În România, sute de consumatori de droguri încearcă zilnic să renunţe la dependenţa cu ajutorul tratamentului cu metadonă.

VIDEO PROTVPLUS.RO
minora plină de sânge
Adolescenta din Galaţi găsită pe stradă plină de sânge, la un pas de moarte. Raportul medico-legal
Când va fi gata raportul final privind cazul de la Săpoca. Anunțul Sorinei Pintea
Două persoane, împuşcate pe o stradă din Mangalia. Una dintre victime a murit
Ancheta DIICOT în cazul Caracal, în impas. Pistele anchetatorilor se înfundă rând pe rând
Atacul sângeros de la Săpoca: starea răniților. Dezvăluiri din anchetă
Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov. „Ne ameninţă tot timpul”
Sorina Pintea
Ministrul Sănătății: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate
Atacul de la Săpoca a fost filmat. Pintea: "Nu se putea întâmpla într-un minut"
Noi dezvăluiri despre spitalul de la Săpoca. Ce a descoperit ministrul Sorina Pintea
Pintea: Directorul Spitalului de la Săpoca şi-a înaintat demisia
Crește bilanțul masacrului de la Săpoca. A murit o pacientă internată la Floreasca
Răcari a abandonat tradiționalele chefuri cu mâncare. Cum s-au sărbătorit zilele orașului