Medicii de peste 65 de ani nu sunt protejați în spitale. Prima victimă, un doctor din Constanța

×
Codul embed a fost copiat

Un doctor de 62 de ani din Constanța s-a stins la Institutul Matei Bals după o luptă de mai multe zile cu boala.

Suferea de mai multe afecțiuni și se temea că noul virus îl va răpune, iar din acest motiv își dăduse demisia din spital înainte să fie confirmat cu coronavirus.

Moarte lui aduce în atenție situația a peste 8.000 de medici care au peste 65 de ani și lucrează în spitatelele din România.
Sunt cei mai vulnerabili în fața bolii, iar sistemul sanitar românesc - confruntat de ani buni cu o lipsă acută de personal - nu îi protejează și îi trimite în prima line de lupta cu noul virus.

Medicul lucra de 20 de ani la Spitalul Județean din Constanța

 

Medicul Valeriu Neagoe lucra de aproape 20 de ani în secția de medicină internă a Spitalului Județean din Constanța. Mii de paciențicare i-au trecut prin mână îi sunt încă recunoscători pentru că i-a salvat într-un moment de cumpănă.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Medicul a fost testat în urmă cu o lună, iar rezultatul a fost negativ

 

Acum mai bine de o lună -când în secția unde lucra un asistent medical a fost confirmat cu noul virus - a fost testat, așa cum cer procedurile, pentru COVID-19. Rezultatul a fost însă negativ.

Două săptămâni a stat în izolare și apoi s-a întors la pacienții lui. Cel de-al doilea test pe care l-a făcut atunci a ieșit din nou negativ.

Conștient de riscurile la care era expus în spital - pentru că suferea de diabet, hipertensiune arterială și obezitate - patru zile mai târziu și-a dat demisia. Acasă, a început să se simtă rău, iar simptomele i-au confirmat temerile. Era infectat cu coronavirus.

Loti Popescu, Direcția de Sănătate Publică: „A prezentat febră, tuse, a fost cianotic. Și-a măsurat saturația și oxigenul și a văzut că saturația este mică. S-a prezentat la Spitalul clinic de boli infecțioase unde a fost internat.”

Medicul a fost transferat de la Constanța la Matei Balș

 

În spitalul din Constanța starea medicului a continuat să se înrăutățească. A fost transferat în București, la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Bals" - unde, acum, s-a stins.

Conducerea spitalului din Constanța nu a făcut nimic ca să nu îl expună riscului de îmbolnăvire. Miercuri, când i s-au cerut explicații, directorul unității medicale - Cătălin Grasă - a evitat răspunsurile.

Reporter: „De ce nu a fost trimis acasă având în vedere că este sau era într-o categorie de risc și a fost nevoit să is idea demisia?”
Cătălin Grasă, manager Spitalul Județean Constanța: „Mergem într-o discuție … v-am spus de la început că nu vom face discuții pe tema asta.”

Nicolae Manea, Sindicatul Sanitas Constanța: „Este încă un coleg de-al nostru care a căzut în această bătălie cruntă cu pandemia covid. Ne-a părăsit încă un medic, încă un coleg foarte bun care a fost răpus în prima linie.”

Doctorii de peste 65 de ani, aruncați în prima linie de luptă contra Covid-19

 

Gheorghe Borcean este președintele Colegiului Medicilor din România.

Recunoaște că din cauza deficitului de personal din spitatele de la noi, doctorii de peste 65 de ani sunt aruncați în prima linie de luptă cu noul virus iar unii pot să moară.

Gheorghe Borcean, Președinte Colegiul Medicilor din România: „Cum să-l scoți din sistem când ai nevoie de el? Avem nevoie de fiecare, cum ai putea să faci chestia asta? Indifierent de ce măsuri iei și în Marea Britanie și în Franța și în Germania decedează și medici. Sunt eroii noștri care vor avea statui.”

Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România: „A fost un exod și au plecat cei mai tineri. Și în zonele în care era mare nevoie de ei, colegii au rămas, lucrează cot la cot cu ceilalți. /Ei nu au fost trimiși în secții mai ușoare, ei lucrează cot la cot cu toată lumea.”

16 medici ai Spitalului Județean din Mureș au peste 65 de ani

 

În spitalul județean din Mureș 16 medici au peste 65 de ani.
Unii se tem că ar putea ajunge pe lista celor infectați și au cerut să fie mutați în zone sigure din spital.

Porav Daniel, manager Spitalul Județean Mureș: „Pentu cei care au comborbidităși sau diferite boli, fiecare dintre ei a avut decizie de la medicina muncii astfel încât să fie protejați. Sunt două persoane care au cerut să nici nu facă gărzi și atunci sunt puse pe secție noncovid.”

Potrivit Colegiului Medicilor, în spitalele din țară mai bine de 8.000 de medici au peste 65 de ani. Sunt în categoria de vârstă cea mai expusă în fața noului virus iar - cei care suferă și de diverse afecțiuni - sunt victime sigure. Doctorul Valeriu Neagoe de la Spitalul din Constanța este primul care s-a stins.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Coronavirus România, 22 aprilie. Alte 26 decese anunțate azi, bilanțul ajunge la 524 morți
Coronavirus România, 22 aprilie. Alte 26 decese anunțate azi, bilanțul ajunge la 524 morți

Coronavirus România. Până acum au fost confirmate 9.710 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.406 au fost declarate vindecate și externate.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.