Un maidanez la 30 de locuitori, situatie unica in Europa. Problemele din sistem care ne-au adus aici

Ultima actualizare: 06-09-2013 07:07

Suntem blocati intr-un sistem depasit care nu face fata numarului urias de caini din Bucuresti. Avem un maidanez la 30 de locuitori, situatie periculoasa si nemaintalnita in nicio capitala europeana.

Grav este ca autoritatile se ascund dupa deget si nu vin cu un plan de masuri concrete.

Cainii sunt sterilizati intr-un ritm prea lent fata de cel in care se inmultesc, dupa care sunt lasati inapoi pe strada.  Bucurestiul a devenit astfel o mare haita din care nu mai iesim.

Problema cainilor comunitari nu e noua in Bucuresti. Conform datelor furnizate de Vier Photen, intre 2001 si 2007 autoritatile au eutanasiat 140.000 de maidanezi. Si cu toate acestea, niciodata pe strazile din Capitala numarul cainilor vagabonzi nu a scazut sub 65.000.

Din 2008 a intrat in vigoare Legea de Protectie a animalelor prin care eutanasierea animalelor sanatoase a fost interzisa.

Noua forma a legii, aprobata acum 3 ani, stabilea ca pe teritoriul Capitalei cainii comunitari pot fi doar capturati, sterilizati si apoi returnati in teritoriu. Regula care functioneaza si in ziua de azi. Sau mai bine spus nu functioneaza. Si chiar s-a dovedit in ultimii ani o metoda ineficienta, pentru ca rata inmultirii animalelor e mult mai rapida decat capacitatea autoritatilor de a le prinde si de a le steriliza.

Fiecare catea fata de doua ori pe an chiar si 8 pui. Dintre acestia cel putin jumatate supravietuiesc. Iar in 2 ani de zile, in locul unei singre catele, apar 25, potrivit datelor furnizate de Vier Pfoten.

Asadar nu e de mirare ca putinii hingheri nu tin pasul. In ultimii 2 ani nu am reusit sa castram decat 11.000 de caini din Bucuresti.

O situatie de neacceptat, spune presedintele Camerei Deputatilor, care vrea sa urgenteze dezbaterea proiectului de lege privind cainii fara stapan, blocat in Parlament.

Concret nu de bani mai multi ar fi nevoie, ci de folosirea corecta a celor existenti. Plecand de la premiza ca niciun caine nu are ce cauta pe strada, autoritatile ar trebui sa aloce toate fondurile pentru strangerea animalelor in adaposturi.

De vina pentru faptul ca Bucurestiul s-a transformat intr-un urias adapost pentru caini sub cerul liber sunt si iubitorii de animale. Intre blocuri, oamenii au construit custi si, zilnic, se aduna haite de caini, unii dintre ei extrem de agresivi.

De vina sunt si bucurestenii care au caini de companie si ii lasa se se inmulteasca in voie cu femelele de maidanezi.

Daca ar fi sa intocmim o harta, niciun un sector nu ar putea sa se laude cu mai putini caini abandonati pe strazi de oameni si autoritati.

Iar efectele se vad in spitale. Numai in primele 6 luni ale acestui an, peste 8000 de oameni au ajuns la Boli Infectioase dupa ce au fost muscati de caini.

Si totusi in tot acest cosmar fara sfarsit care sa fie solutia. Eutanasierea raspund cele mai radicale voci. Evident daca animalele ridicate de pe strazi nu sunt revendicate de nimeni.

In 2011, o femeie a murit dupa ce a fost muscata de o haita de caini din Sectorul 5, iar in 2006, un cetatean japonez a fost ucis de un maidanez. De cate victime mai este nevoie ca sa rezolvam aceasta problema care ne priveste pe toti?

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO