Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 19 Noiembrie 2018 12:18
Categorie: Actualitate

Una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din Europa se află în Maramureş. Este vorba despre un liceu tehnologic din Sighetu Marmaţiei, care a fost premiat la Viena pentru excelenţă în pregătirea viitorilor antreprenori de succes.

Peste o sută de elevi de la Liceul Tehnologic Marmaţia se întâlnesc de două ori pe săptămână cu profesori voluntari pentru a afla secretele din spatele unei afaceri de succes.

"Eu împreună cu colegele mele am pus bazele unei minicompanii. Vrem să facem pentru început prosoape pentru bucătarii şi după fete de mese, perdele şi speram să prindă”, spune un elev.

"Facem obiecte vestimentare şi accesorii. Prin orele de educaţie antreprenorială învăţăm să ne deschidem propria firmă şi putem să le vindem. Mi-ar plăcea să-mi deschid o afacere”, declară o elevă.

Marius, un fost elev al liceului, se laudă, la doar 22 de ani, cu o afacere înfloritoare: "Am făcut o analiză de piaţă şi mi-am deschis un atelier de folii, am mers la cursuri şi aşa am ajuns să am o afacere care merge foarte bine. De 1 an de zile import colant din SUA şi am şi exclusivitate pe România şi distribui în toată ţara la mai mulţi colantatori."

Şi Daniel, care şi-a deschis o firmă de contabilitate, spune că l-au ajutat cunoştinţele acumulate în timpul liceului. "Dorinţa de a evolua te face să gândeşti ca antreprenor. Şcoala pentru mine a fost o posibilitate de a ne prezenta nişte orizonturi."

În 2004, unitatea de învăţământ a început să colaboreze cu un ONG care sprijină, în tzari din toată lumea, programe de pregătire pentru viitori antreprenori. Iar munca tuturor a fost recompensată de curând la Viena, unde liceul s-a numărat printre câştigătorii competiţiei Scoala Antreprenoriala a Anului.

Adriana Vescan - Directorul Liceului Tehnologic Marmaţia: "Se promovează economia morderna, cadrele didactice în colaborare cu Junior Achievement încearcă să-i înveţe să construiaca un buget, să-şi contureze o firmă, iar prin aceste minicompanii, reuşesc să atingă obiective economice în prima fază virtuale, după care devin realitate în mediul economic palpabil."

În România, aproximativ 250 de mii de elevi din 1800 de şcoli de stat beneficiază de astfel de programe de educaţie antreprenorială, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Un băiat cu paralizie cerebrală a fost umilit de colegii săi.
Un băiat cu paralizie cerebrală a fost umilit de colegii săi. "Dacă nu intri, o să te lovesc".
VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump, Kim Jong Un
Al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-Un, anunțat oficial de Casa Albă
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Prinţul Philip
Declarația prințului Philip după accident. Britanicii spun că nu ar trebui să mai conducă
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins