Un libanez și o româncă, ridicați de polițiști într-un dosar de trafic cu mașini furate. Cum opera rețeaua
Un libanez și o româncă, acuzaţi că fac parte dintr-o reţea de traficanţi de maşini scumpe, furate din Italia, au ajuns în arest. Un alt treilea suspect a reuşit să fugă din ţară.
Potrivit autorităţilor, respectivii au înmatriculat mai multe vehicule în baza unor acte false, chiar dacă au aceleași serii de identificare cu ale unor autoturisme înmatriculate în Italia şi Polonia.
În urma anchetei Serviciului Furturi Auto București, la care au colaborat Interpolul și poliția italiană, s-a aflat că mai multe mașini scumpe înmatriculate aici în ultimul an au fost declarate furate în Peninsulă.
Un libanez, un irakian și o româncă, partenera de viață a unuia dintre bărbați, s-ar fi ocupat de înmatriculări cu ajutorul unor cunoscuți, oferindu-le funcționarilor acte de proveniență falsificate.
Două dintre vehicule ar fi fost vândute apoi unor cumpărători de bună credință. Unul dintre aceştia este un om de afaceri irakian stabilit în România.
Simona Anghel, Parchetul Sectorului 1: „Aceste autoturisme au atașate o alertă de furt emisă de către autoritățile judiciare din Italia. Pentru a putea realiza transmiterea dreptului de proprietate, inculpații au folosit înscrisuri falsificate în relația cu funcționari din cadrul Registrului Auto Român și din cadrul Direcției Înmatriculări.”
Până acum, libanezul și românca au fost reținuți de procurori pentru înşelăciune și fals. Au refuzat însă să dea informații despre întreaga filieră de hoţi.
Un alt treilea suspect, un cetățean irakian, a reușit să fugă din țară la sfârșitul săptămânii trecute, chiar înainte ca anchetatorii să pună mâna pe el și să îl rețină. El a fost dus duminică la aeroport de partenera lui din această afacere judiciară, care și-ar fi dorit să plece și ea, dar a fost nevoită să își amâne plecarea pentru că trebuia să își schimbe pașaportul. Așa că a ajuns în arestul poliției.
Trei dintre mașinile traficate au aceleași serii de identificare cu ale unor autoturisme înregistrate în Italia și Polonia. Așa că ofițerii de la Furturi Auto vor încerca să afle cine sunt cu adevărat păgubiții.
Crina Eșanu, Poliția Capitalei: „Sunt efectuate investigații cu privire la circuitul a cinci autoturisme de lux, în valoare de aproximativ 400.000 de euro.”
Ancheta continuă și în Italia, pentru că deocamdată nu au fost identificați hoții, și nici falsificatorii actelor. Există însă bănuiala că una dintre mașini ar fi fost vândută traficanților din România și abia apoi a fost declarată furată. Astfel, paguba fictivă ar fi fost acoperă de o firmă de asigurări.