Un izvor a cărui apă calcaroasă transformă totul în piatră a fost descoperit într-o pădure din Bihor
Un habitat rar a fost descoperit într-o pădure din Bihor. Este vorba despre un izvor a cărui apă calcaroasă transformă totul în piatră.
Ecologiștii încearcă acum să includă zona într-o arie protejată.
Izvorul se află în Pădurea Sohodol. Un localnic a dat peste peisajul aparte şi a anunţat un speolog.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Gavriș – localnic: "I-am dus acolo, o rămas impresionaţi de ceea ce au văzut. Cât a umblat, n-a văzut aşa ceva nicăieri în ţară”.
Tudor Rus – speolog: "Apare un sector de vale care totul este pietrificat. Instant mi-am dat seama că este o vale unicat. Un fel de reproducere a unei peşteri la exterior, o chestie super-unicat".
Apa, bogată în calcar, curge încet în bazinele mici, formate imediat după izvorâre. Iar frunzele, crengile și muşchii de pe traseu au devenit parcă de stană.
Localnic: "Nu am văzut, chiar am umblat foarte mult, dar, nu cum coboară, aşa, ca în trepte”.
Astfel de habitate apar rar în Uniunea Europeană, susţin specialiştii.
Andrei Acs - specialist în arii protejat: "Aceste depozite de tuf calcaros sunt similare cu cele de la cascada Bigăr, doar că aici nu s-a format o cascadă, deoarece căderea apei, panta, practic, pe care curge râul, nu este atât de mare".
Gabriela-Corina Ene - Primarul Comunei Căbeşti: "Astfel de puncte pot fi şi pot reprezenta atracţii la nivel naţional şi pot aduce oamenii în comuna noastră, unde mai pot descoperi şi alte locuri şi lucruri frumoase".
Ecologiştii spun că locul ar trebui declarat arie protejată.
Paul Iacobaș - preşedinte CAPDD Bihor: "Am solicitat Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate şi Gărzii de Mediu să reglementeze această situaţie, în sensul să constate existenţa acestui habitat prioritar şi să înceapă demersurile legale privind protecţia lui."
Monica Crişan - purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor: "S-a stabilit, ca măsură, interzicerea oricăror lucrări de scoatere a masei lemnoase prin albia Pârâului Gropii".
Orice intervenţie a omului în asemenea zone ar putea strica tot ceea ce natura a clădit în timp.