Un elev a lesinat in timpul orei de religie, dupa ce a vazut un film despre avort. Profesorul: "A fost o lectie educativa"

24-02-2016 15:33

Incident intr-o scoala din Vaslui, petrecut miercuri dimineata. Un elev de 17 ani a lesinat in timpul orei de religie, dupa ce profesorul a pus in clasa un filmulet despre avort, care curpindea si imagini socante din timpul unor chiuretaje.

La cateva minute dupa inceputul prezentarii, elevul de 17 ani a cerut la baie, spunand ca ii este rau. Pe hol, a lesinat.

Eleva: “I-a fost rau la religie, colegii au anuntat salvarea."

Dr. Lelia Croitoru, Spitalul judetean de urgenta Vaslui: "Si-a pierdut cunostinta in urma unui factor emotional. I s-au dat toate ingrijile in serviciul de urgenta."

Profesorul de religie spune ca a prezentat documentarul la clasa in contextul in care, in judetul Vaslui, s-au inregistrat peste 200 de avorturi la adolescente, anul trecut.

Prof. religie Gabi Vrinceanu: “A fost o lectie educativa, din care copii au de invatat. Nu am facut nimic de deplasat. Copilului i s-a facut rau, e o persoana sensibila. Nu sunt filme de groaza, tine strict de umanitate. E prima data cand se intampla, au vizionat sute de copii."

Acest caz aduce din nou in discutie modul in care se face educatia sexuala in scoli: de cele mai multe ori fara tact si cu o minima pregatire psihologica din partea cadrelor didactice. Va avertizam ca urmeaza detalii, care pot afecta emotional telespectatorii.

Daniel Hulubei, directorul Liceului: "In limita programei, fiecare isi alege materialul auxiliar. Modul trebuie ales cu grija, nu suntem toti la fel, unii sunt sensibili. Trebuie ales mai bine modul cum transmitem mesajul."

Dincolo insa de intentia dascalului, efectele gestului sau pot lasa urme adanci, spun psihologii care atrag atentia asupra modului gresit in care, in anumite scoli, se tin lectiile de educatie sexuala.

Florentina Cauia, psiholog: "Indiferent de contextul in care a fost folosit acel filmulet, poate avea repercursiuni dintre cele mai grave. Socul emotional a fost, este foarte posibil sa vorbim si despre impotenta instalata la un moment dat, este foarte posibil sa vorbim si despre absenta dorintei de a avea copii. Nu este apanajul orei de religie sa faca educatie sexuala copiilor."

Potrivit conducerii liceului, filmul este unul permis, care a mai fost prezentat de profesorul respectiv si la o alta institutie de invatamant unde acesta preda ore de religie.

Situatia dascalului urmeaza sa fie discutata in cadrul comisiei de disciplina care se va intruni miercuri la nivelul unitatii de invatamant. Si Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a demarat verificari in acest caz.

Documentarul prezentat la ora de religie se numeste "Strigatul mut". A fost realizat in anii '80 si este un manifest anti-avort. La inceputul filmului, cei care il urmaresc sunt avertizati ca unele imagini sunt explicite si ca, in cazul copiilor, se recomanda aprobarea parintilor pentru vizionare.

Filmuletul apare pe Youtube in varianta cu subtitrare in limba romana, pe contul asociatiei PRO VITA. Pana in prezent, imaginile au strans peste 40.000 de vizualizari.
 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO